Ponekad je teško ići u korak s televizijskom tehnologijom. Ona se iz godine u godinu razvija do neviđenih granica, a među najnovijom su oni opremljeni s 8K rezolucijom. Iako su mnogi već nabavili svoj primjerak u 4K razlučivosti slike, oni koji upravo prelaze s klasičnog Full HD televizora na 8K tehnologiju bit će očarani doživljajem koji pružaju ovi televizori.

Galerija


O 8K tehnologiji govorilo se još dok je 4K rezolucija bila tek u svojim začecima. Već tada brojni su se brendovi počeli natjecati u tome tko će prvi izbaciti televizor u 8K rezoluciji. No kao i u svemu drugome nije ono što je prvo najbolje, već za kvalitetan proizvod koji će pružiti doživljaj kojeg do sada još nismo imali prilike iskusiti ipak treba vremena.

Vezani članci PR Samsung Electronics Adriatic uplatio donaciju Hrvatskom Crvenom križu za potresom stradala područja PR Proslavi kraj škole i uživaj u ljetu uz novi telefon!

Kada govorimo o 8K rezoluciji tada mislimo na rezoluciju našeg televizijskog ekrana. Što više piksela slike vidimo, to je bolje iskustvo gledanja. Razlog tome su finiji detalji i bolja razlučivost slike. U usporedbi s 4K rezolucijom, 8K ugrubo rečeno, nudi četiri puta kvalitetniju sliku. Kako bi se klasificirao kao 8K, televizor mora biti u mogućnosti producirati sadržaj slabije rezolucije u 8K rezoluciji te mora sadržavati 7680 x 4320 rezoluciju.

Među QLED televizorima i pametnim telefonima koji nude ovu najnoviju tehnologiju, najviše se izdvajaju Samsung QLED 8K televizor i mobitel Galaxy S20 Ultra. Zbog svojeg ultra tankog okvira Samsung televizor stvorit će doživljaj kućnog kina, a 33 milijuna piksela po kadru pružit će nevjerojatan doživljaj najdražih filmova i serija.

Još kao djeca svi smo sanjali o tome da u svome kućanstvu uživamo sliku i zvuk kao onu s kino platna. I dok nam je u prijašnje doba za to trebalo mnoštvo popratnih uređaja za koje smo morali izdvojiti određenu svotu novaca, danas sve to dobivamo u jednom televizoru tanjem od okvira slike.

8K televizor nudi četiri puta bolju kvalitetu slike od 4K
Televizor dolazi opremljen OTS+ tehnologijom uz koju se zvuk širi brže negoli dosad (Foto: Samsung)

Kako bi se doma osjećali kao u kino dvorani, televizor dolazi opremljen OTS+ tehnologijom. Uz nju se zvuk širi brže negoli do sad, a integrirani zvučnici pružaju trodimenzionalni audio doživljaj. Osim toga, tehnologija aktivnog prilagođavanja dijaloga u stvarnom vremenu prepoznaje okolnu buku i šumove pa automatski pojačava ton razgovora, čineći ga jasnijim.

Ipak nije sve u televizoru. Za potpuni doživljaj koji nam pružaju televizori ove rezolucije, najbolje je gledati sadržaj snimljen u istoj rezoluciji. Jedan takav možemo snimiti Samsung Galaxy S20 Ultra mobitelom. Ovaj pametni telefon kojeg bi zasigurno svatko htio imati u svojem džepu, zbog ove tehnologije unosi pravu revoluciju kada je u pitanju fotografija i snimljeni sadržaj, a u kojoj će uživati i najiskusniji fotografi. Zbog svoje velike memorije, mjesta za spremanje najdražih uspomena ima na pretek.

Tehnologija svakodnevno ide naprijed i možemo samo zamisliti što nas sve čeka nagodinu. Do tada možemo uživati u ovim primjercima najnovije tehnologije koji će poboljšati iskustvo gledanja televizije i učiniti svakodnevicu zabavnijom.