Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otišlo za bagatelu

Poljaci za samo 100 milijuna eura kupili Da Vincijevo djelo procijenjeno na dvije milijarde!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Dama s hermelinom", naslikana 1490. godine, jedan je od Da Vincijevih najslavnijih ženskih portreta.

Poljska vlada kupila je privatnu zbirku umjetnina, uključujući i jednu od najslavnijih slika Leonarda da Vincija, za samo dio njezine prave vrijednosti, prenose u petak agencije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć" Andrzej Duda Konzervativna ideologija Poljski predsjednik blokirao zakon i ugrozio živote i zdravlje žena i djevojaka

Kolekcija Czartoryski od oko 86.000 djela, smještena u Krakovu, uključuje Da Vincijevu "Damu s hermelinom" kao i Rembrandtove slike. Prodana je za stotinu milijuna eura, iako se procjenjivala na dvije milijarde, navodi BBC.

Uprava zaklade Czartoryski u znak prosvjeda je podnijela ostavku. Tvrdi da je nitko nije ništa pitao o prodaji o kojoj su pregovarali poljsko ministarstvo kulture i glava obitelji Adam Karol Czartoryski.

Adam Karol Czartoryski je na to dogovorio da je prihvaćanjem ponude, koja se može smatrati donacijom, htio dati doprinos poljskoj naciji..

Osim slika, zbirka uključuje 250.000 knjiga i spisa koji su također sada postali vlasništvo države. Ministarstvo kulture objavilo je da su pregovori trajali nekoliko mjeseci.

"Dama s hermelinom", naslikana 1490. godine, jedan je od Da Vincijevih najslavnijih ženskih portreta. Na njemu je prikazana Cecilia Gallerani, ljubavnica Ludovica Sforze, vojvode od Milana i mecene genija renesanse.

Nacisti su je ukrali u okupiranoj poljskoj tijekom Drugog svjetskog rata, ali je kasnije nađena i vraćena vlasnicima.

Među ostalim slavnim slikama u kolekciji je Rembrandtov "Milosrdni Samaritanac" i djela francuskog majstora Pierrea-Augusta Renoira. Dijelovi zbirke godinama su bili izloženi u Nacionalnom muzeju u Krakovu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene