Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U pustinji Karakum nalazi se krater koji gori bez prestanka već 41 godinu. Za to su odgovorni Sovjeti koji pokušali spriječiti ekološku katastrofu.


U pustinji Karakum u Turkmenistanu, u blizini sela Darvaza nalazi se ogroman gorući krater u zemlji širine 100 metara. Lokalno stanovništvo ovaj krater naziva 'vratima pakla' jer vatra u njemu gori neprestano već 41 godinu.

Vezani članci Vatra Najava desetog albuma i posveta djetinjstvu: Naš popularni bend objavio novi singl i spot Slika nije dostupna VIDEO Dobrodošli u pakao!

Zanimljivo je da 'vrata pakla' nisu prirodni fenomen nego posljedica industrijske nesreće. Naime, sovjetski geolozi su 1971. godine bušili površinu zemlje na području ove pustinje, te su bušenjem slučajno nabasali na podzemnu špilju punu zemnog plina koja se urušila, te za sobom povukla i strojeve koji su uzrokovali ovu nesreću.

Iz novonastalog kratera velikom se brzinom počeo izdizati oblak smrtonosnog plina, te su ga Sovjeti zapalili kako bi spriječili ekološku katastrofu. Krater od tada nije prestao gorjeti.