Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U pustinji Karakum nalazi se krater koji gori bez prestanka već 41 godinu. Za to su odgovorni Sovjeti koji pokušali spriječiti ekološku katastrofu.


U pustinji Karakum u Turkmenistanu, u blizini sela Darvaza nalazi se ogroman gorući krater u zemlji širine 100 metara. Lokalno stanovništvo ovaj krater naziva 'vratima pakla' jer vatra u njemu gori neprestano već 41 godinu.

Vezani članci Grupa Vatra - 10 Jedan od najzaposlenijih domaćih bendova ima novu pjesmu, a frontmen tvrdi da je bio odavno spreman za koronu: "Radili su tada laktovi" U tunelu Bristovac se zapalio automobil - 2 Požar u tunelu na A1: Automobil potpuno izgorio u buktinji, crni dim sukljao iz tunelske cijevi

Zanimljivo je da 'vrata pakla' nisu prirodni fenomen nego posljedica industrijske nesreće. Naime, sovjetski geolozi su 1971. godine bušili površinu zemlje na području ove pustinje, te su bušenjem slučajno nabasali na podzemnu špilju punu zemnog plina koja se urušila, te za sobom povukla i strojeve koji su uzrokovali ovu nesreću.

Iz novonastalog kratera velikom se brzinom počeo izdizati oblak smrtonosnog plina, te su ga Sovjeti zapalili kako bi spriječili ekološku katastrofu. Krater od tada nije prestao gorjeti.