Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Djelovanje tijekom dva sata

Pijete gazirane sokove? Ovo biste trebali znati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Često možemo čuti da gazirane napitke valja izbjegavati, ali znate li što se točno događa u vašem tijelu kada ih popijete?

Gaziran pića nisu prijatelji samo našem stasu te zubima već i općenito našem zdravlju. Što se događa organizmu kada popijemo gazirani sok, piše IFL Science.

Nakon 10 minuta

Pročitajte i ovo Sokovi, ilustracija BUDITE NA OPREZU Građani, provjerite svoje zalihe: Mnogima omiljeni sok povlači se s tržišta zbog opasnog spoja Slika nije dostupna na kratkoj relaciji "Šokirala sam se. Nisam nikad ovo doživjela": Čitateljica za DNEVNIK.hr o nevjerojatnoj cijeni jedne vožnje taksijem u Zagrebu

U organizam ulazi 10 malih žlica šećera, a fosforna kiselina u soku ublažava sladak ukus.

Nakon 20 minuta

Naglo skače količina šećera u krvi, uzrokujući inzulinsku eksploziju. Jetra reagira tako da sve šećere koje pronađe u krvi pretvara u masnoće.

Nakon 40 minuta

Kofein iz soka je u potpunosti apsorbiran. Šire nam se zjenice, raste nam krvni tlak, a jetra pumpa još više šećera u krvotok.

Nakon 45 minuta

Tijelo povećava proizvodnju dopamina, stimulirajući u mozgu centre za osjećaj ugode.

Nakon jednog sata

Fosforna kiselina reagira s kalcijem, magnezijem i cinkom u debelom crijevu, osiguravajući dodatnu eksploziju u našem metabolizmu. Ovo se dodatno komplicira velikim dozama šećera i umjetnim zaslađivačima koji dodatno povećavaju izlučivanje kalcija putem mokraće.

Više od jednog sata

Diuretička svojstva kofeina počinje utjecati na tijelo, odnosno imamo potrebu mokriti. Tada sav kalcij, magnezij i cink koji su bili namijenjeni kostima kao i elektroliti natrija i voda izlaze iz tijela.

Nakon dva sata

Kako se kaos u tijelu stišava, počinjemo osjećati nedostatak šećera. Možemo lako postati razdražljivi i usporeni. Do sada smo već izmokrili svu vodu iz soka. Ali ta voda se prethodno sjedinila s najvažnijim hranjivim materijama iz našeg tijela važnih za izgradnju kostiju, zuba, mišića i živaca, pa smo prilikom mokrenja i te materije izbacili.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene