Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Promjena osobnosti

Pet bizarnih posljedica moždanog udara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moždani udar može za sobom ostaviti vrlo ozbiljne neurološke posljedice. No što kada dođe do kompletne promjene osobnosti kod pacijenta?

1. Nakon moždanog udara ne osjeća tugu

Pročitajte i ovo Eniz i njegova sestra Vernesa Treba našu pomoć Moždani udar maratonca Eniza bacio je u krevet: "Ostale smo u šoku kada je doktor izgovorio da možda neće preživjeti" Svjetski dan moždanog udara - 1 Poražavajuća statistika Jedan je od najčešćih uzročnika smrtnosti, ali i vodeći uzrok trajne invalidnosti: Kako ga spriječiti?

Moždani udar je kod 68-godišnjeg Malcolma Myatta djelovao na čeoni režanj mozga koji je 'zadužen' za upravljanje emocijama. Nakon udara Malcolm više ne osjeća tugu. Stručnjaci kažu kako nije neuobičajeno da pacijenti dožive emocionalne, psihološke, pa čak i promjene u ponašanju. 'Radije sam cijelo vrijeme sretan nego da sam cijelo vrijeme tužan. Zapravo, ovo je neka vrsta prednosti pred drugima', rekao je ovaj umirovljeni vozač kamiona.

2. Ragbijaš postao gay frizer

Chris Birch doživio je moždani udar tijekom treninga ragbija, pokušao je zadiviti suigrače sa saltom unazad, no nezgodno je pao, slomio vrat i doživio moždani. Nakon što se probudio shvatio je da je kod njega došlo do drastične promjene osobnosti, između ostalog, više ga nisu privlačile žene nego muškarci. Dao je otkaz u banci i zaposlio se kao frizer, piše Oddee.

>> Evo koji su najčešći simptomi moždanog udara!

3. Počeo govoriti velškim jezikom

Nakon teške ozljede mozga uzrokovane ozbiljnim moždanim udarom, 81-godišnji Englez Alun Morgan zaboravio je svoj materinji jezik te je mogao govoriti samo velški, jezik koji nikada nije učio.

4. Počela govoriti s jamajčanskim naglaskom

Linda Walker jedna je od 50 osoba u posljednjih 65 godina kod kojih je nakon moždanog udara zabilježen poremećaj zbog kojeg je počela govoriti engleski s jamajčanskim naglaskom. Taj se poremećaj zove sindrom stranog naglaska.

5. Osjeća fantomsku treću ruku

Nakon jačeg moždanog udara, jedna je Švicarka počela osjećati fantomsku treću ruku. Ruku koja nikada nije postojala. Ne samo da ju je osjećala nego ju je i vidjela. Stručnjaci su zaključili kako joj mozak doista percipira postojanje dodatnog uda, a udar je djelovao i na vizualni korteks zbog čega je ona treću ruku i vidjela.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene