Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bande operiraju po apsolutno svim društvenim mrežama, od Facebooka do Linkedina.


Britanska Nacionalna agencija za kriminal upozorila je tamošnju javnost, a vrijedi i za ostale, da je iz dana u dan na internetu sve više iznuda koje nažalost gdjekad završavaju samoubojstvima.

Vezani članci Ilustracija Mladiću slala svoje eksplicitne fotografije, on je ucjenjivao pa na njezino ime kupio mobitel za 15 tisuća kuna Slika nije dostupna Uhićen manijak koji je htio potrovati djecu jedne osnovne škole zatrovanim marcipanom

Naime, bande uglavnom smještene u Maroku, na Filipinima i u Obali Bjelkosti samo su u Velikoj Britaniji ove godine pokušale ucijeniti 864 žrtve, što je dvostruko veća brojka u odnosu na 2015. godinu.

Novaca se pokušavaju domoći pomoću "sextortiona", pa se internetski korisnici upozoravaju da paze kome pokazuju intimne dijelove tijela, odnosno ispred koga se putem web kamera samozadovoljavaju.

Sextortion (seksualna iznuda)

O čemu je zapravo riječ? Spomenuti razbojnici angažiraju atraktivne djevojke, koje potom preko društvenih mreža zavode žrtve, u pravilu muškarce za koje procjene da imaju novaca. Čim zadobiju njihovo povjerenje traže eksplicitne materijale, sve pod izlikom da su silno seksualno zainteresirane.

Jednom kada žrtve upadnu u klopku, pa djevojkama u fotografiji ili videu pošalju traženo, bande preuzimaju stvari u svoje ruke i započinju s iznudama.

Prijete da će materijale poslati njihovim obiteljima, partnerima ili kolegama, te traže da im se isplati novac u zamjenu za šutnju o postojanju kompromitirajućih sadržaja.

To je unatrag par godina u Velikoj Britaniji dovelo do četiri samoubojstva, a Nacionalna agencija za kriminal je napomenula i to da je jedna od žrtava iznude imala samo 11 godina!

Bande operiraju po apsolutno svim društvenim mrežama - od Facebooka, Linkedina do Tindera - pa stoga budite oprezni koga dodajete među svoje kontakte i s kime dijelite intimu.