Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eksperiment u 16 gradova

Biste li pogodili koji je NAJPOŠTENIJI grad na svijetu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U potrazi za poštenjem napravljen je eksperiment u 16 gradova svijeta na četiri kontinenta. 'Izgubljena' su 192 novčanika, a građani tih gradova pokazali su koliko su (ne)pošteni.

Parkovi, nogostupi i trgovački centri savršena su mjesta na kojima se svakome može dogoditi da izgubi novčanik, a upravo to su inscenirali reporteri Reader's Digesta u 16 gradova diljem svijeta.

Pročitajte i ovo Ilustracija policijskog očevida u New Yorku Očevid u tijeku Pronađen leš u gradskom rezervoaru: Stanovnici pozvani da prije uporabe vodu prokuhaju Slika nije dostupna Ništa službeno CIA POSLALA UPOZORENJE Tri europska grada na meti terorista?

U novčanicima je bilo 50 dolara, poslovne kartice, obiteljska fotografija, kuponi i broj mobitela. U konačnici, ukupno je vraćeno tek 47 posto svih novčanika. Svijet je, eto, napola pošten.

>> Zagreb među top 10 najpoželjnijih europskih destinacija

'Ako pronađete novac, ne možete automatski pretpostaviti kako pripada bogatom čovjeku', rekla je Ursula Smist, jedna od onih koji su vratili pronađeni novčanik u Londonu. 'To je možda posljednji novac koji majka ima da prehrani svoju obitelj', dodala je Smist, koja je porijeklom iz Poljske.

Bilo je tu jako zanimljivih otkrića, ali evo pregleda gradova po poštenosti, počevši s najgorima prvo.

16. Lisabon, Portugal

Velika je sramota kad od 12 izgubljenih novčanika, jedino par turista iz Nizozemske vrati jedan od njih. Dovoljno rečeno.

15. Madrid, Španjolska

Madrižani su vratili samo dva od 12 izgubljenih novčanika. Niti Španjolcima nije pretjerano u navici učiniti pravu i dobru stvar, ali su barem pokazali više od građana Lisabona.

14. Prag, Češka

Popularna turistička destinacija i grad u kojem bi vam bilo bolje privezati novčanik za sebe, jer u Pragu su samo četiri od dvanaest novčanika vraćeni vlasniku. Ostali su 'dobili noge'.

13. Zürich, Švicarska

Švicarci su po mnogočemu naj, ali po poštenju moraju još puno toka poboljšati. U Zürichu su vlasnicima vraćena tek četiri od 12 izgubljenih novčanika.

12. Rio de Janeiro, Brazil

Još jedan od gradova s trećinskim učinkom u poštenju - četiri od 12.

11. Bukurešt, Rumunjska

I u Rumunjskoj prijestolnici vlasnicima je vraćena tek trećina novčanika.

10. Varšava, Poljska

Tek pet od 12 izgubljenih novčanika vratili su građani Varšave. Zanimljiv je podatak kako su preostalih sedam u džepove strpale isključivo žene, primijetili su reporteri Reader's Digesta.

9. London, Velika Britanija

London je poravnat s Varšavom, pet od 12 izgubljenih novčanika je vraćeno. Slabo.

8. Ljubljana, Slovenija

Naši susjedi su se pokazali 50:50 u poštenju. Polovicu novčanika vratili su vlasnicima. 'Roditelji su me učili koliko je poštenje važno', rekla je 21-godišnja Manca Smolej.

7. Berlin, Njemačka

Građani Berlina pola novčanika su vratili, pola su zadržali.

6. Amsterdam, Nizozemska

Napokon smo stigli i do gradova koji imaju nadpolovičan rezultat poštenja. Građani Amsterdama vratili su sedam od 12 novčanika.

5. Moskva, Rusija

Neki bi Moskvu sigurno strpali na dno, no Moskovljani su pokazali kako su spremniji učiniti pravu stvar prije nego se odati sitnoj krađi. Sedam od 12. Respektabilno.

4. New York, SAD

Velika Jabuka je poštena. Njezini građani vratili su 8 od 12 izgubljenih novčanika. Što god mislili o New Yorku i Njujorčanima, čini se kako su oni ipak dragi ljudi.

3. Budimpešta, Mađarska

Opet susjedi, ovaj put Mađari. Osam novčanika vlasnicima je vraćeno i u Budimpešti.

2. Mumbai, India

Devet od 12. Indija. Doista hvale vrijedno. Prisjetite se Lisabona.

1. Helsinki, Finska

'Finska, Finska, Finska. To je zemlja u kojoj želim biti', stihovi su jedne pjesmice čuvenih Pythonovaca. Teško se s tim ne složiti. Građani Helsinkija su ukrali samo jedan od 12 izgubljenih novčanika. Svaka čast!

'Finci su prirodno iskreni', rekao je reporteru Reader's Digesta jedan od poštenih Finaca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene