Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon smrti Josipa Broza Tita svi predmeti koji su se nalazili u njegovom osobnom trezoru su zapečaćeni. I tako su stajali 33 godine.


Državna komisija otvorila je najveću tajnu bivše Jugoslavije, čuvanu 33 godine, sef Josipa Broza Tita.

Vezani članci Fortrade - Je li sad pravi trenutak za ulaganje u zlato? Je li sad pravi trenutak za ulaganje u zlato? Fortrade - Je li sad pravi trenutak za ulaganje u zlato? Je li sad pravi trenutak za ulaganje u zlato?

Naime, nakon njegove smrti 4. svibnja 1980. po odluci Predsjedništva SFRJ, svi predmeti koji su se nalazili u Titovom osobnom trezoru, ostali su zapečaćeni. Sef je otvoren tek prošle godine, a neke od najdragocjenijih stvari, poput zlata, deponirane su u trezor u Narodnoj banci Srbije.

Odlučeno je i da se imovina za koju je utvrđeno da je pripadala obitelji Karađorđević, također preda na raspolaganje banci.

Prema pisanju Telegrafa koji je imao uvid u spisak stvari, u Titovom trezoru nalazilo se osim zlata ordenje koje je pripadalo Karađorđevićima, pa čak i plavi safir koji je navodno pripadao kraljevskoj dinastiji Romanov iz Rusije.

VIDEO Milijunska zemlja oduševljena Titom

'Vrlo veliko bogatstvo nalazilo se u tom sefu. Bile su tu unikatne ogrlice i nakit koji je pripadao obitelji Karađorđević', kazao je jedan od članova komisije.

U Titovom sefu bilo je:

- 29,366 kilograma zlata u polugama i prahu
- 2663 zlatnika i dukata
- 1.271 komad numizmatičkog novca
- 26.219 američkih dolara
- 36.000 njemačkih maraka
- 149 komada nakita (pripadalo obitelji Karađorđević)
- plavi safir Romanovih
- 18 kompleta posuđa od srebra

- 83 komada dugmadi za manšete, kutije za cigarete, medaljoni, prisvjesci i značke

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook