Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon smrti Josipa Broza Tita svi predmeti koji su se nalazili u njegovom osobnom trezoru su zapečaćeni. I tako su stajali 33 godine.


Državna komisija otvorila je najveću tajnu bivše Jugoslavije, čuvanu 33 godine, sef Josipa Broza Tita.

Vezani članci Slika nije dostupna Nikolić će otkriti Titove tajne Slika nije dostupna VIDEO Lopovi opelješili banku, do trezora prokopali tunel!

Naime, nakon njegove smrti 4. svibnja 1980. po odluci Predsjedništva SFRJ, svi predmeti koji su se nalazili u Titovom osobnom trezoru, ostali su zapečaćeni. Sef je otvoren tek prošle godine, a neke od najdragocjenijih stvari, poput zlata, deponirane su u trezor u Narodnoj banci Srbije.

Odlučeno je i da se imovina za koju je utvrđeno da je pripadala obitelji Karađorđević, također preda na raspolaganje banci.

Prema pisanju Telegrafa koji je imao uvid u spisak stvari, u Titovom trezoru nalazilo se osim zlata ordenje koje je pripadalo Karađorđevićima, pa čak i plavi safir koji je navodno pripadao kraljevskoj dinastiji Romanov iz Rusije.

VIDEO Milijunska zemlja oduševljena Titom

'Vrlo veliko bogatstvo nalazilo se u tom sefu. Bile su tu unikatne ogrlice i nakit koji je pripadao obitelji Karađorđević', kazao je jedan od članova komisije.

U Titovom sefu bilo je:

- 29,366 kilograma zlata u polugama i prahu
- 2663 zlatnika i dukata
- 1.271 komad numizmatičkog novca
- 26.219 američkih dolara
- 36.000 njemačkih maraka
- 149 komada nakita (pripadalo obitelji Karađorđević)
- plavi safir Romanovih
- 18 kompleta posuđa od srebra

- 83 komada dugmadi za manšete, kutije za cigarete, medaljoni, prisvjesci i značke

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook