Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Troše kao svi svjetski turisti zajedno

VIDEO Milijunska zemlja oduševljena Titom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatsku je ove godine stiglo pet posto više Kineza nego lani. Posebno su impresionirani Titom.

U Hrvatsku je stigla turistička delegacija Kine, a stiglo nam je ove godine i 5 posto više Kineza nego lani. U jednom posjetu putuju od dubrovačkih zidina, preko nacionalnih parkova do druga Tita u Kumrovcu. Posvuda ostaju po jedan dan, a troše kao svi svjetski turisti zajedno.

Pročitajte i ovo Dubrovnik - 2 Niže cijene Zimi je omiljena destinacija Hrvata: "Da smo planirali, ne bi ovako dobro ispalo" Ameriknaci i Hrvatska - 4 Koliko dnevno troše? Naš biser Amerikancima je obožavana destinacija: "Kad im to spomenemo, oni su fascinirani"

U Kumrovec je stigla delegacija 5 najjačih kineskih turoperatora. Prošli su i obalu u studijskom putovanju jer bi Hrvatsku rado povezali s najmnogoljudnijim kineskim gradom Chongqingom charter letovima.

'Kao stalnu vezu s Hrvatskom svakih 10-ak dana, tako je planirano. Planiramo oko 60 tisuća noćenja. A to bi bilo u zimskom periodu, znači ovo je intencija da pomognemo predsezonu i posezonu', objašnjava predsjednik kinesko jugoistočno-europske poslovne asocijacije Mario Rendulić.

Evo čemu možemo zahvaliti pozitivne rezultate turističke sezone

'Turisti bi u Hrvatskoj ostajali 8 dana', objašnjava You Jianwei, generalni direktor Chongqing Ocean Tourism Co.

Bilo bi to osam dinamičnih dana. Posjetili bi Dubrovnik, Split, Zadar pa Plitvice, Zagreb, Rovinj, Kumrovec.

'Inače jedan kineski turist kad ga uspoređujete u svjetskoj statistici on troši kao svi svjetski turisti zajedno, ogromna potrošnja, nikad to nije ispod 5 do 6 tisuća eura u jednom šopingu', objašnjava Rendulić.

U hrvatskim šoping centrima baš i nema luksuznih brandova odjeće koji njih zanimaju. Ali imamo narodne nošnje.

'Mislim da će lokalno stanovništvo dobiti u jednom ekonomskom segmentu olakšanje u održavanju svojih obrta', smatra Tatjana Brlek, muzejska pedagoginja i voditeljica Starog sela Kumrovec.

Apsurd: HGSS zbog neadekvatne turističke brige strance po planinama i rijekama tjednima traži uzalud

Demonstratorica lončarstva u Kumrovcu, Ana Kovačić, kaže da Kineze jako interesira lončarstvo. Uvijek poslikaju, pohvale i prepoznaju ručni rad.

A prepoznavali su još kao djeca našeg druga Tita. 'Kinezi su impresionirani gospodinom Titom, pogotovo oni rođeni prije 80-ih godina. Gospodin Tito je simbol heroja i državne neovisnosti', kaže You Jianwei.

Što god impresionira i dovodi u Hrvatsku turističko tijelo od milijardu i 300 milijuna potencijalnih gostiju, izvrsno je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene