Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priroda je na strani žena

Otkrivena tajna 'Majčinog prokletstva'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici smatraju da su našli odgovor na pitanje koje je mučilo biologe i ostale znanstvenike, poznatije kao ' Majčino prokletstvo'.

Mikroskopski mitohondriji, odgovorni za pretvaranje hrane u potrebnu energiju, jedinstveni su po tome što imaju vlastiti DNK koji se nasljeđuje isključivo od majke. To majčinsko naslijeđe mitohondrija vjerojatno je objašnjenje što su mutacije mitohondrijskog DNK štetnije za zdravlje muškaraca.

Pročitajte i ovo Arheološko nalazište Azteka u Meksiku (Foto: AFP) Dugogodišnji misterij Nakon 500 godina napokon otkrivena pošast kojom su Španjolci pobili Azteke Anne-Cécile Pinel (Foto: Nestali.hr) JE LI NAĐENA Anne-Cecile Pinel? Idućeg tjedna rezultati DNK analize ljudskih ostataka iz Tržića Tounjskog

Studija, objavljena u zadnjem izdanju znanstvenog časopisa Current Biology, provedena je na vinskim mušicama. Studija je pokazala da mutacija vitalnih mitohondrija nestaje ako je štetna za žene, ali to se ne događa kod muškaraca.

>> Japanke više nisu najdugovječnije žene na svijetu

' Dok djeca nasljeđuju kopije zajedničkih gena majke i oca, mitohondrijske gene primaju samo od majke', rekao je glavni istraživač dr. Damian Dowling iz sveučilišta Monash iz Australije. Dodao je da to znači da je za kvalitetu kontrole evolucijskog procesa, poznatiju kao prirodna selekcija, bitna samo kvaliteta mitohondrijskih gena majke.

Znanstvenici ističu kako objašnjenje nema veze s kulturnim razlikama, jer žene i u nerazvijenim zemljama žive duže. Nova istraživanja trebala bi pronaći mehanizme kojima bi se kod muškaraca moglo potaknuti poništavanje utjecaja štetnih mutacija i produljiti njihov životni vijek.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene