Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Službenog naziva Južnoatlantska anomalija, točka je to u kojoj se Van Allenovi pojasevi zračenja, energetski nabijene čestice koje okružuju Zemlju, nalaze najbliže površini Zemlje.


Europski su znanstvenici otkrili misterioznu zonu radijacije koja se nalazi nekoliko stotina kilometara iznad obale Brazila. Službenog naziva Južnoatlantska anomalija, točka je to u kojoj se Van Allenovi pojasevi zračenja, energetski nabijene čestice koje okružuju Zemlju, nalaze najbliže površini Zemlje.

VIDEO NASA-in satelit primjetio neobične pojave: Dolazi nam El Niño?

Vezani članci Slika nije dostupna NASA OTKRIVA Pogledajte kako toplina mijenja svijet oko nas Slika nije dostupna Zastrašujući bljeskovi nad Zemljom

Ujedno je i jedno od najopasnijih područja radijacije koje je ikada otkriveno, a još ga zovu 'bermudski trokut svemira', piše Daily Mail.

Jedan od znanstvenika koji je sudjelovao u ovom otkriću je Riccardo Campana s astrofizičkog instituta iz Bologne. Sa svojim je kolegama analizirao podatke o radijaciji u tom području uz pomoć snimaka satelita BeppoSAX, koji je bio aktivan od 1996.-2003. godine.

Otkrio je kako se upravo u donjem sloju Južnoatlantske anomalije javlja znatno niža radijacija nego u višem sloju te kako se ta anomalija kreće prema zapadu.

INTERAKTIVNI FOTO Pogledajte i uronite u NASA-in globalni selfie

Trenutno je u izradi teleskop koji bi omogućio znanstvenicima da promotre niži dio opasnijeg dijela zone, dio koji još uvijek nije istražen u cijelosti, a pretpostavlja se kako je prolazak kroz to područje razlog i zbog kojeg su podbacili prvi Globstarovi sateliti.

Ta je zona otkrivena 50-tih godina prošlog stoljeća, a već su je tada znanstvenici smatrali opasnom. Tako su poznati slučajevi astronauta koji su se žalili kako se njihova prijenosna računala, kada prolaze tim područjem, sruše, dobili objašnjenje. Naime na Međunarodnu svemirsku postaju je ugrađena dodatna zaštita kako bi se bolje nosila s tim problemom. A upravo su se nad Južnoatlantskom anomalijom događale 'čudne' stvari, gasila su se svjetla u letjelicama, gasila se računala, zatajivala mreža satelita...

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook