Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrhovi taštine

Otkrijte malu PRLJAVU tajnu svih najvećih svjetskih nebodera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Burj Kalifa i Toranj Bank of America građevine su s najvećom 'malom prljavom tajnom'.

Ultravisoki svjetski neboderi nisu građeni tako da u njih stane što više ljudi je moguće, već je njihov jedan od primarnih ciljeva i da, jednostavno rečeno, budu doista visoki. To znači da se veliki dijelovi tih građevina grade isključivo u funkciji visine, a ne iskoristivog prostora za ljude.

Pročitajte i ovo Mira Čima (Foto: Facebook) Sretan kraj potrage Pronađena je nestala 63-godišnja Zagrepčanka Slika nije dostupna "MOGUĆA I PRODAJA" Nakon 18 godina Agrokor preselio iz Cibonina tornja na Žitnjak: "Broj zaposlenika danas je gotovo dvostruko manji"

>> FOTO Gradi se najviši neboder na svijetu OD DRVETA

O toj temi se nedavno oglasila i neprofitna organizacija CTBUH (The Council on Tall Buildings and Urban Habitat). Prema njihovim podacima, svjetski neboderi, osim zbog taštine, doista ne moraju biti toliko visoki.

U tom smislu CTBUH koristi termin 'vrhovi taštine', kako bi opisali pregršt ekstra visine dodane neboderima. Popsci prenosi listu 10 takvih svjetskih nebodera, prikazanu na informativnoj grafici, koju možete vidjeti.

Dakle, Burj Khalifa, koji se uzdiže na nevjerojatnih 828 metara visine, zapravo urede i prostor za ljude ima samo do visine od 585 metara, dok preostala 244 metra služe taštini i ničem drugom. U taj 'vrh taštine', bez ikakvih problema stanu, po visini, Zagrepčanka i Cibonin toranj te još jedna zagrebačka deseterokatnica po vašem izboru.

Nadalje zanimljiv jest i podatak koji govori da su neboderi s najvećim vrhovima taštine izgrađeni tek u novije vrijeme, odnosno od 1999. do danas.

Barem jedan od navedenih nebodera, onaj Bank of America u New Yorku, osim neefikasnosti prostora, ima i ozbiljnu energetsku neučinkovitost. Bitno je da je bankarska taština zadovoljena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene