Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeftiniji i optorniji na vatru

FOTO Gradi se najviši neboder na svijetu OD DRVETA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šveđani planiraju u svojem glavnom gradu Stockholmu izgraditi najviši neboder na svijetu, izrađen u potpunosti od drveta.

Dvije arhitetske tvrtke, C.F. Møller i Dinell Johansson te konzultantska tvrtka Tyréns, nedavno su se udružile kako bi zajedno napravile i ostvarile projekt najvišeg i u potpunosti od drveta konstruiranog nebodera na svijetu. Neboder će izgraditi u Stockholmu, glavnom gradu Švedske.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika prijetnja "Ako Ukrajina padne, ovo je sljedeća meta": Bivši general otkrio Putinov sljedeći cilj Ilustracija Čeka se ratifikacija Švedska korak bliže NATO-u: Poznato kada će ključna zemlja glasati o pristupanju

>> Rasvjeta s vrha One World Trade Centra vidjet će se i 80 km dalje

Taj udruženi konzorcij tvrdi kako bi neboder trebao imati 34 kata te da bi trebao biti 'jeftiniji, jednostavniji i više održiv od klasičnih čelično-betonskih nebodera', prenosi Daily Mail.

'Građevinski radovi proizvode oko 30-40 posto emisija CO2 na globalnoj razini, a ako pogledate količinu emisija CO2 u proizvodnji drveta, ona je puno manja nego kod betona i čelika', istaknuo je Ola Jonsson, arhitekt C.F. Møllera.

Drvo je isto tako jeftiniji građevinski materijal od čelika i betona, jer njegov transport košta manje. Tvrtke isto tako tvrde kako je još jedna prednost kod korištenja drveta i ta da ono ima povećanu otpornost na vatru, u usporedbi s čelikom i betonom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene