Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Odluka je najteža'

Ostavili sve u Hrvatskoj i započeli novi život na Grenadi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jelena i Kristijan Habulan par je iz Hrvatske koji je odlučio promijeniti svoj život iz temelja. Nakon dvije godine priprema odselili su se na Grenadu, otočnu državu na jugoistoku Karipskog mora.

Jelena i njezin suprug Kristijan na Grenadu su došli prije gotovo dvije godine kako bi volontirali za neprofitnu organizaciju GFN (Grenada Family Network) čiji je zadatak održavanje radio stanice na Grenadi. Ista organizacija ima još 60 radijskih i televizijskih postaja diljem svijeta.

U Hrvatskoj je Jelena obavljala posao stilistice - radila je za televiziju i više različitih časopisa, dok je njezin suprug radio za jednu tvrtku koja se bavila dizajnom interijera. Svakodnevni im rad nije ostavljao gotovo ništa slobodnog vremena za privatni život zbog čega su shvatili da trebaju promjenu.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Palijativna skrb Velika nepravda u Hrvatskoj: Riječ je o osnovnom ljudskom pravu, ali do njega ne mogu svi umirući i teško bolesni građani Ilustracija - 4 Mala djela dobrote Korak bliže rješenju zagonetke: Jesu li ljudi prirodno velikodušni ili ih kultura u kojoj su odrasli ''tjera'' na pomoć?

Za odlazak na Karibe pripremali su se dvije godine, a bili su intervjuirani i za druge zemlje poput Palaua u Mikroneziji, Dominikanske Republike, Filipina te Afrike. Ipak, papiri su stigli za Grenadu. Tada su odlučili ostaviti sve što su imali u Hrvatskoj i krenuti u nešto posve novo. 'Odluka je najteža, sve nakon toga je lakše. Do današnjeg dana nismo požalili', kazala je Jelena.

>>
I oni su otišli: Hrvatsku u 3 godine napustio grad veličine Vinkovaca!

Organizacija za koju trenutno rade nije im osigurala novac, kao ni hranu i smještaj, tako da još uvijek volontiraju. Njezin suprug, Kristijan, jednom tjedno odlazi u zatvor na tzv. 'Prison Ministry', a za isti se posao sprema i Jelena, samo u ženskom dijelu zatvora. Riječ je o posjećivanju i razgovoru sa zatvorenicima putem kojih im daju nadu kako sve može završiti dobro ohrabrujući ih da nakon izlaska iz zatvora ponovno ne upadnu u probleme.

Jelena u sklopu svojih aktivnosti posjećuje i sirotište u kojem su smještena djeca koja su zlostavljana od strane obitelji ili su im roditelji bili presiromašni da se brinu o njima. 'Ovdje ima puno problema, nezaposlenost je veća od 50%. Ima onih koji su posve siromašni i onih koji su baš jako bogati. Zdravstvo je skupo pa često koriste prirodnu medicinu', objasnila je Jelena. Ipak, unatoč siromaštvu i problemima s kojima se svaki dan susreću, za ljude kaže da su ljubazni i da je lako doprijeti do njih.

Naučila je mnogo i o ljekovitom bilju pa se i sama odlučila 'baciti na posao'. Ona, naime, suši Moringu - najhranjiviju biljku na svijetu i pakira je u kapsule, a zahvaljujući odobrenju koje je dobila od ministra zdravstva, sada ih može i prodavati. Osim toga, bavi se i dizajnom torbica od tropskih i afričkih materijala. Iako do sada ništa nije zaradila odlaskom na Grenadu, nada se da će se to uskoro promijeniti.

'Možda mislite da se čovjek treba fokusirati na jednu stvar da bi bio dobar u tome, ali ja nekako uvijek imam par aktivnosti. Radoznale sam prirode i ispunjava me svestranost. Pokušavam iskoristiti talente koje sam dobila od Boga, a sunce i predivna priroda koju ovdje imam neiscrpna su mi inspiracija', kazala je svestrana Jelena. Mladima u Hrvatskoj poručuje da slijede svoje srce i svoje snove te da, ukoliko nesto imaju na umu, to i ostvare.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene