Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Epizoda iz 1926.

Originalna 'Nestala': Misterioznih 11 dana u životu poznate književnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agatha Christie misteriozno je nestala 1926. godine. Tisuće su se priključile potrazi, a priča je dospjela na naslovnice svjetskih medija.

Ovih dana u hrvatskim kinima prikazuje se film Nestala (Gone Girl). Ono što se događa u filmu, Agathi Christie dogodilo se u stvarnom životu 1926. godine. Je li upravo epizoda iz njezina života bila inspiracija za književnu senzaciju?  Knjiga po kojoj je film rađen među najprodavanijima je gotovo od izlaska 2012. godine. Čitatelje je čini se privukla priča o braku koji se raspada i nesretnoj ženi koja misteriozno nestaje.

Pročitajte i ovo Bor: Građani pale svijeće za ubijenu djevojčicu Danku - 1 Ogromna tuga u Srbiji FOTO Prizori koji trgaju srce: Stanovnici Bora opraštaju se od Danke, djeca ostavljala balone i igračke Nestala djevojčica Danka osmi dan potrage Oglasila se policija o snimci iz Beča na kojoj je djevojčica koja nalikuje Danki

Autorica knjige je Gillian Flynn koja je naravno veliki fan Agathe Christie. A Christie je bila prva nestala djevojka. Ona je 1926. godine neposredno nakon objave njezina šestog romana 'Ubojstvo Rogera Ackroyda' organizirala vlastiti nestanak. Još uvijek se vode rasprave o tome je li to napravila svjesno ili nesvjesno.  Oko 21.45 sati, u petak 3. prosinca Christie se odvezla iz doma u Berkshireu i na kraju napustila auto na kojem su ostala uplajena svjetla, a unutra je bila vreća s odjećom i istekla vozačka dozvola.

Jeste li znali OVO o njima?

11 dana rasla je napetost, baš kao u nekoj od njezinih priča. Nitko nije znao gdje je. Čitatelji novinskih članaka bojali su se najgorega. Neki su smatrali da se radi o reklamnom triku izrežiranom zbog novog romana, a drugi su sumnjali na njezinog supruga. Archie Christie bio je sjajni pilot iz Prvog svjetskog rata koji je, činilo se, bio više zainteresiran za golf nego za suprug, piše Independent. 

Kao i u slučaju Nicka i Amy Dunne koji su glavni junaci 'Nestale', Agatha je bila zvijezda, a Archie nevjerni suprug. Nick je odlučio zatražiti razvod od Amy kada je nestala, a u vrijeme kada je Christie otišla njezin muž rekao joj je da je pokušaj mirenja na sudu propao i da želi oženiti svoju ljubavnicu, mlađu ženu. Na dan njezina nestanka rekao joj je da će vikend provesti s prijateljima, a ona jeznala da to znači da će biti s ljubavnicom Nancy Neele.

Htjela je natjerati supruga da pati?

Jared Cade, koji je napisao knjigu o 11 dana nestanka Agathe Christie, tvrdi da je otišla jer je htjela omesti suprugov vikend s ljubavnicom i natjerati ga da pati, iako ga je još uvijek obožavala. Ono što nitko nije mogao predvidjeti bila je reakcija tiska. Od autorice s ugledom pretvorena je u najpoznatiju žemu u Engleskoj. Dospjela je i na naslovnicu New York Timesa. U potragu za Agathom uključilo se 15 tisuća volontera, isušivana su jezera i potoci, ministar unutarnjih poslova vršio je pritisak na policiju da se slučaj riješi, a uključili su se i njezini kolege pisci krimića.

Pronađena je nakon spomenutih 11 dana. Jedan glazbenik prepoznao ju je u spa hotelu u Harrogateu gdje je živjela pod lažnim imenom. Tvrdila je da se preziva kao i ljubavnica njezina supruga, Neele.

Mišljenja su i danas podijeljena oko njezinih namjera. Je li sve bila varka kako bi kaznila muža i eventualno ga opet osvojila. Ili je stvarno imala privremenu amneziju, kako je tvrdila, do koje su doveli trauma i depresija, te bila sklona samoubojstvu.

Agathu Christie istraživali obavještajci, zbog romana 'N ili M'

U svakom slučaju, ono što se sigurno dogodilo je sljedeće - nakon što se riješila auta, otišla je vlakom u London, poslala pismo Archijevom bratu Campbellu, a zatim otišla u Harrogate gdje se prijavila kao Teresa Neele iz Cape Towna. Na neki način ostavila je tragove ljudima. U The Timesu je tako objavila oglas kako rođaci gospođe Terese Neele mogu doći do nje u hotelu.

Jared Cade tvrdi da je ovo bio alibi za njezinu amneziju. Dvije godine prije nestanka napisala je roman u kojem žena glumi amneziju. Šogoru je poslala pismo da ide na odmor u Yorkshire, lokalni šef policije čuo je da je u strahu za vlastiti život. Njezin brak je nakon 12 godina i jednog djeteta postao psihodrama, a suprug joj je priznao da je zaljubljen u drugu. Kada je nestala on je vikend zaista proveo s prijateljima uključujući tajanstvenu ženu što je privuklo pozornost policije.

Brak nije spasila

Christiena želja da zadrži svog zgodnog supruga nije supjela. Ponižen zbog njezine epizode, bio je odlučniji nego ikada da želi otići s Nancy. Od Agathe se razveo 1928. godine i oženio Nancy. I Agatha se opet vjenčala s arheologom Maxom Mallowanom.

Najbliže trenutku da ispriča svoju priču o nesretnom braku i razmišljanjima o samoubojstvu bila je polu-autobiografskom u romanu 'Nedovršeni portret' koji je napisala pod pseudonimom Mary Westmacott.

Atletičarka ubijala po Agathi Christie

Gotovo 90 godina mnogi su se doticali misterioznog nestanka. Jared Cane je 1999. zaključio da je nestala namjerno. Drugi su dali prednost teoriji da je imala amneziju.

Koja god vezija da je istinita, bolna epizoda o kojoj Christe nikad nije javno govorila dovela ju je do prekretnice u karijeri i druge razine slave.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene