Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MI 5 u strahu

Agathu Christie istraživali obavještajci, zbog romana 'N ili M'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'N ili M', roman svjetski popularne britanske 'kraljice krimića' Agathe Christie pobudio je znatiželju obavještajaca za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Britanska spisateljica kriminalističkih romana Agatha Christie bila je za vrijeme Drugog svjetskog rata pod istragom britanske unutarnje obavještajne službe MI5 zbog romana 'N ili M', piše britanski Guardian.  U romanu, objavljenom 1941., sredovječni bračni i špijunski par Tommy i Tuppence Beresford dobiva zadatak da među gostima malog obalnog ljetovališta Sans Souci otkrije špijune, N i M, muškarca i ženu, nacističke plaćenike, koji se predstavljaju za obične građane i imaju važan zadatak u najavljenoj invaziji na Otok.

Pročitajte i ovo Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije Talijanska policija Zloporaba fondova EPPO radi punom parom: U tri EU članice uhićeno 17 osoba, zaplijenjen nakit, satovi, zlato

>> Jedan od najintrigantnijih špijunskih slučajeva dobiva epilog

Čelnici MI5 strahovali su da je slavna spisateljica u pisanju toga romana imala pomoć od nekoga u sjedištu britanske tajne službe za razbijanje šifri Bletchley Parku, zbog čega su odlučili istražiti njezine kontakte. Sumnje je pobudilo ime jednoga od likova - Majora Bletchleya, prijatelja Tommyja i Tuppence, zamornog bivšeg indijskog vojnog časnika, koji tvrdi da zna britanske ratne tajne. (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene