Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bizarne navike

Jeste li znali OVO o njima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jesu li neke ugledne povijesne osobe imale bizarnih navika ili rituala, vjerojatno su se mnogi bar jedanput zapitali. Albert Einstein, Karl Marx, Louis Armstrong, samo su neki od onih koji su imale bizarne dnevne navike.

Pisac Mason Currey u svojoj novoj knjizi 'Dnevni rituali' otkriva bizarne navike poznatih povijesnih osoba. Svatko od navedenih u knjizi, bilo da se radi o vrhunskom znanstveniku poput Alberta Einsteina ili glazbeniku poput Louisa Armstronga, imao je dnevne rituale kojih su se držali kako bi bili produktivni.

Pročitajte i ovo Pisma Alberta Einsteina (Foto: AFP) Putovanja slavnog fizičara Einsteinovi dnevnici šokirali svijet: "Ta nacija nalikuje na stado, čak i djeca izgledaju tupo" Spomenik Karlu Marxu (Foto: AFP) Nasljeđe revolucionarnog filozofa Dvjestota godišnjica rođenja: Karl Marx i dalje izaziva podjele

U 11 primjera, koje prenosi i britanski Mirror, možete pročitati možda i tajnu njihove genijalnosti. Evo primjera.

>> Doznajte kakve su higijenske navike naših političara

George Gershwin (1898-1937) - Američki skladatelj 'Rapsodije u plavom', za svojim je klavirom skladao isključivo u pidžami ili kućnom ogrtaču. Njegov brat Ira za njega je rekao kako nikad nije mogao biti opušten te da je uvijek nešto morao raditi.

Albert Einstein (1879-1955) - Jedan od najvećih umova uopće, živio je povučenim životom. Nije volio ići brijaču pa je zbog toga puštao kosu da mu naraste, a smatrao je čarape nepotrebnim proizvodom.

Charles Dickens (1812-1870) - Britanski pisac, imao je jedan bizaran prohtjev. Njegova radna soba morala je biti uređena tako da se u njoj nalazila mala vaza s uvijek svježim cvijećem, veliki nož za rezanje papira, pozlaćeni list s figuricom zeca posjednutom na njega te dva brončana kipića debelih žaba kako vitlaju mačevima u međusobnom dvoboju.

Agatha Christie (1890-1976) - najpoznatija svjetska autorica kriminalističkih romana zapravo nikad nije posjedovala radni stol. Pisala je gdje joj je odgovaralo, od stola za večeru, preko polica pa do ostalih ravnih površina u stanu. Kako bi sama govorila, bilo koja površina bila je dobra za pisanje.

Truman Capote (1924-1984) - Autor 'Doručka kod Tiffany', pisao je isključivo u krevetu i to uz kavu i cigarete. Ipak, u pepeljari je gasio samo tri opuška, a ostale je trpao u džep. Kompulzivno je zbrajao u glavi, a odbijao je zvati brojeve ili odsjedati u hotelskim sobama, ukoliko su ti brojevi bili 'nesretni'.

Alexander Graham Bell (1847-1922) - Izumitelj telefona bio je radoholičar koji je spavao svega tri sata na dan.

Mark Twain (1835-1910) - Otac američke literature imao je velike muke s nesanicom. Poput njegovih čuvenih likova, Toma Sawyera i Huckleberryja Finna, i on sam je često spavao na neugodnim i neudobnim mjestima. Preferirao je spavati na podu kupaonice.

F. Scott Fitzgerald (1896-1940) - Autor proslavljene novele 'Veliki Gatsby', čiju adaptaciju s Leonardom DiCapriom u naslovnoj ulozi ste nedavno mogli pogledati, vjerovao je kako je alkohol nužan za kreativno pisanje. Kako je živio u doba prohibicije u SAD-u, vjerovao je kako je čisti džin najbolji lijek za manjak inspiracije, jer je djelovao odmah i teško ga se otkrivalo. Alkoholizam je bio i okidač njegove prerane smrti u dobi od 44 godine.

Victor Hugo (1802-1885) - Pisac 'Jadnika' i 'Zvonara crkve Notre Dame', imao je mazohistički dnevni ritual pranja u ledenoj vodi. Ujutro bi gutao dva sirova jaja, a bradu i brkove je održavao svakodnevnim odlaskom kod brijača.

Louis Armstrong (1901-1971) - Pionir jazz glazbenog pravca i briljantan glazbenik, živio je u pokretu. Na nastupe bi dolazio uvijek dva sata unaprijed, a prije nastupa bi umjesto alkohola - pušio 'gage', odnosno 'travu' kako bi se opustio.

Karl Marx (1818-1883) - Otac komunizma je tijekom 34 godine, koje je proveo u Londonu, provodio mnoge dane u sobi za čitanje Britanskog muzeja između 9 sati ujutro i 19 sati navečer. Danas je ta soba izložbeni prostor.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene