Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživanje je pokazalo povezanost između neispavanosti, lošeg raspoloženja i neprestanog provjeravanja podataka na društvenim mrežama.


Neprestano opsesivno provjeravanje informacija objavljenih na Facebooku na mobilnom telefonu ili u pregledniku kompjutora moglo bi upućivati na to da ste neispavani, pokazala je nedavno provedena studija znasntvenika s Kalifornijskog sveučilišta u Irvineu.

Vezani članci Andrej Plenković Jajani, štetočine, licemjeri i komesarke: Ovako izgleda komunikacija HDZ-a na Facebooku Slike iz svemira (Foto: Twitter) - 30 Ravnozemljaši na aparatima, doveo ih je do ruba: "Došao je moj trenutak za zaj**avanje i odradio sam to spektakularno"

"Dosad je obavljeno puno istraživanja o tome na koji način informativna tehnologija utječe na spavanje, no mi smo napravili suprotno - pratili smo na koji način duljina sna utječe na korištenje IT-a", rekla je profesorica Gloria Mark, koja je zajedno s kolegama prikupila informacije među 76 studenata sa sveučilišta u Irvineu.

Od njih se tražilo da ispune anketu o tome kako spavaju, a sve njihove aktivnosti praćene su putem mobilnih telefona i kompjutora - od prijave i promjene programa preko pisanja SMS poruka o e-mailova do telefonskih poziva.

Od studenata se tražilo da zabilježe kako se osjećaju, na koji način gledaju na zadaće koje ih očekuju i u kojoj su mjeri posvećeni učenju i aktivnostima na fakultetu.

Svrha studije bila je ustanoviti na koji je način neispavanost utjecala na korištenje Facebooka, za razliku od ostalih dosadašnjih istraživanja u kojima je bilo obratno.

Istraživanje je pokazalo povezanost između neispavanosti, lošeg raspoloženja i neprestanog provjeravanja podataka na društvenim mrežama. Pokazalo se i da su studenti koji su bili neispavani, češće posezali za internetskim sadržajima.

"Kad ste neispavani, skloniji ste rastresenosti i odvraćanju pozornosti", objasnila je prof. Mark. "A kada ste dekoncentrirani, što činite? Idete na Facebook... ne opterećuje, jednostavan je za korištenje, a vi ste umorni."

Istraživanje kalifornijskih znanstvenika pokazalo je da prosječan zaposleni Britanac zbog nedostatka sna godišnje izgubi osam i pol radnih dana, a oni koji vrlo loše spavaju i više od dva tjedna.

Svaki treći Britanac ima problema s kvalitetnim spavanjem, brojni se žale na lošu koncentraciju, nesposobnost ispunjavanja radnih zadaća, a kao rezultat svega navedenog loše su raspoloženi. Mnogi su naveli i neispavanost. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju