Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U pratnji kćeri Sashe i Malije američki predsjednik Barack Obama je na prigodnoj svečanosti pred Bijelim kućom dodijelio svoje prvo predsjedničko pomilovanje puricama prije blagdana Dana zahvalnosti - Thanksgivinga - na kojem su one obvezna pečenka u američkim domovima.


U tradiciji koje se Bijela kuća drži još od predsjednika Harryja Trumana udijelio je oprost purici nazvanoj Courage (Hrabrost), koja će ostatak života provesti u Disneylandu u Kaliforniji. Obrativši se okupljenima na svečanosti, uključivo predstavnike Nacionalne udruge uzgajivača purica, Obama je rekao: 'Courage je pomilovana, prije nego se predomislim.'

Vezani članci Slika nije dostupna Od izbora do inauguracije Slika nije dostupna 'Nisam predsjednik i neću to biti do 20. siječnja'

Nakon primljena oprosta Courage će odletjeti u Kalforniju gdje će dobiti naslov velikog maršala Disneyjeve parade za Thanksgiving. Uz nju je predsjednički oprost zaradila i purica Carolina, koja će služiti kao pričuva ako Courage ne bude mogla obnašati svoju dužnost.

Obama je kazao da su još dvije purice donirane dobrotvornoj udruzi u Washingtonu.

'Zato danas vjerujem da je pošteno reći kako smo spasili ili kreirali četiri purice', rekao je Obama našalivši se na račun kritika koje prima Bijela kuća zbog tvrdnje da je s paketom poticaja vrijednim 787 milijarda dolara 'spasila ili kreirala 650.000 radnih mjesta', što je vrlo teško provjerljiva tvrdnja dok nezaposlenost u SAD-u i dalje raste.

Obama je uoči državnog blagdana Dana zahvalnosti odao počast američkim vojnicima diljem svijeta. (Hina)