Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Tajno oružje Trećeg Reicha

Njemački vojnici bili su na 'speedu'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje njemačkog liječničkog udruženja pokazalo je na koji način su njemački vojnici u Drugom svjetskom ratu odolijevali strahu i umoru. Tajno oružje bile su tablete pod nazivom Pervitin – koji je zapravo bio metamfetamin, koji se danas naziva 'kristalni met'.

Iako je njemačka vojna propaganda nalagala kako vojnici moraju biti zdravi i apstinirati od alkohola i duhana ispostavilo se da je stvarnost bila potpuno drugačija. Vojnicima koji su uništavali Poljsku, Nizozemsku, Belgiju i Francusku davane su tablete koje su kasnije uzrokovale velika fizička oštećenja i koje su izazivale ovisnost. Istraga je pokazala kako su do 1945. godine stotine tisuća vojnika konzumirale sveukupno oko 200 milijuna tableta Pervitina, objavio je Dailymail.co.uk.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traje istraga Zastava sa svastikom izvješena na njemačkoj željezničkoj postaji Ilustracija Morali su ga zavezati Usred leta pokušao otvoriti vrata aviona: Oči su mu bile čudne boje, testirali su ga na droge

>>Nacist (90) odgovoran za smrt 28 tisuća ljudi počinje štrajk glađu

>>Metamfetamin - uzrok ponovnom rastu stopa kriminala?

Pozadine priče je još užasnija. Preliminarna istraživanja obavljena su na zatvorenicima koncentracionih logora. Najveće istraživanje je vođeno u logoru Sachsenhausen, sjeverno od Berlina, gdje su logoraši pod utjecajem metamfetamina marširali čak 112 kilometara bez odmora. 'To je bilo Hitlerovo tajno oružje za pobjedu u ratu koji je već bio izgubljen', mišljenja je Wolf Kemper, autor knjige 'Nacisti na Speedu'. 'Blitzkrieg je u osnovi bio pogonjen metamfetaminima. Imali su ideju o pretvaranju običnih vojnika, mornara i zrakoplovaca u automatizirane 'robote' spremne za nadljudske napore. Pritom je potpuno zanemarivana činjenica da su mnogi vojnici postali ozbiljno ovisni o tim supstancama čime se smanjio vijek trajanja svakog borca.', dodao je.

Ovo nije jedini slučaj korištenja stimulansa i droga u svrhu poboljšanja performansi vojnika u borbama. Prema nekim navodima američki vojnici koristili su razne stimulanse za suzbijanje straha u borbama u Iraku a pruski vojnici su još u 19. stoljeću koristili morfij. Francuski vojnici koristili su ekstrakt zrna kakaovca obrađen na poseban način za dugotrajne marševe diljem Afrike. Neke vojske i danas svojim vojnicima daju isti oblik ekstrakta pomiješan u običnu čokoladu. Ruski vojnici u Drugom svjetskom ratu bili su poznati po korištenju votke i žestokih alkoholnih pića kao sredstva podizanja morala. Suvremeni pripadnici britanskih specijalnih postrojbi sa sobom također nose Provigil – psihostimulant koji pomaže u održavanju budnosti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene