Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi na listi najzloglasnijih

Nacist (90) odgovoran za smrt 28 tisuća ljudi počinje štrajk glađu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od najozloglašenijih nacističkih zločinaca, 90-godišnji John Demjanjuk je zaprijetio da će početi štrajk glađu zbog nepravednog sudskog procesa protiv njega.

Čovjek s vrha liste najtraženijih nacističkih zločinaca u Njemačkoj protiv kojeg se vodi sudski proces zbog pomaganja u ubojstvima 27.900 Židova u nacističkom logoru Sobiboru u okupiranoj Poljskoj, prebačen je u tijekom 2009. iz SAD-a, gdje je kao umirovljenik živio u Clevelandu, u Njemačku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve je poricao Umro najstariji čovjek koji je osuđen za zločine počinjene tijekom holokausta: Ni dana nije proveo u zatvoru Europski parlament Suočavanje s prošlošću Euronews: Zašto neki hrvatski europarlamentarci omalovažavaju zločine iz hrvatske prošlosti?

Rođeni Ukrajinac, tvrdi da je 1941. unovačen u Crvenu armiju, da su ga nacisti zarobili te da je ostatak rata proveo kao ratni zatvorenik. No njemački tužitelji tvrde da imaju njegovu iskaznicu s fotografijom na kojoj je identificiran kao čuvar u Sobiboru.
Suđenje je počelo 30. studenoga 2010., no poslije tri dana prekinuto je zbog bolesti optuženika, a potom je nastavljeno. Demjanjuk je postao međunarodno poznat nakon što ga je Izrael 1988. godine optužio da je on ‘Ivan Grozni’, odnosno Ivan Demjanjujk, zloglasni sadistički čuvar iz logora Treblinka koji je zatočenike ubijao golim rukama, i osudio ga na smrt.

Izraelski vrhovni sud ga je oslobodio 1993. nakon što je ustanovljeno da se radi o slučaju pogrešnog identiteta. 'Kako bih pokazao svijetu da je ovaj sudski proces tek parodija pravde, ne preostaje mi ništa drugo nego početi štrajkati glađu. Umjesto da se posveti traženju istine i pravde, ovaj sud vodi spektakularni politički proces', poručio je. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene