Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Metamfetamin - uzrok ponovnom rastu stopa kriminala?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je više od deset godina bila u primjetnom opadanju, stopa kriminala u Sjedinjenim Državama prošle je godine zabilježila rast. Statističke podatke analizirali su kriminolozi.

Od sredine devedesetih, kriminal je bio u opadanju. Teorija o uzroku tog trenda bilo je više – od intenzivnijeg policijskog nadzora, strožih zatvorskih kazni pa do prilično dobre ekonomske situacije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka?

Paul Bresson, glasnogovornik Saveznog istražnog ureda, FBI-ja – ustanove koja prikuplja statističke podatke o trendovima kriminala – kaže da je ovaj pozitivni trend sada možda na izmaku: Podaci za 2005. ukazuju na rast od 2.5 posto za sve vrste nasilnog kriminaliteta, u što spadaju ubojstva, silovanja, pljačke i teži tjelesni napadi. Regija Srednjeg Zapada iskusila je najviši rast takvog kriminaliteta, kao i gradovi srednje veličine. 

Neki kriminolozi međutim ukazuju da sa zaključkom da je kriminal ponovno u usponu treba pričekati – jer radi se tek o podacima za jednu godinu koja pokazuje odstupanje od općeg trenda koji je trajao više od deset godina.

No, rast kriminaliteta – pa makar i u okviru jedne godine – kriminolozi najčešće povezuju s pojavom metamfetamina, nove popularne droge na tržištu narkoticima. Za razliku od heroina i kokaina – koji se dobivaju od sirovina koje stižu iz inozemstva – metamfetamin se pripravlja preradom lijekova koji se bez recepta mogu nabaviti u svakoj američkoj ljekarni.

David Steingraber, čelnik profesionalne udruge National Criminal Justice Association, smatra da je ovaj narkotik prvenstveni uzrok rasta kriminaliteta: "Mislim da je područje Srednjeg Zapada posebno pogođeno širenjem metamfetamina. Ova je droga posebno nazočna u kaznenim djelima za koje je zainteresiran statistički odjel FBI-ja. 'Met' je popularan među članovima kriminalnih uličnih bandi; trgovina 'metom' postaje njihova glavna aktivnost."

Pojava droge 'crack' je prije dvadesetak godina dovela do pooštrenja zakona za preprodavače. 

Duže zatvorske kazne smatraju se izravnim uzrokom smanjenja kriminala u posljednjih petnaestak godina – ako ni zbog čega drugog ono zbog toga što su mnogi potencijalni kriminalci dugo bili iza rešetaka, a ne na ulici.

No, John Roman iz Instituta za gradske studije u Washintonu, kaže da oštri zakoni sami po sebi nisu uvijek efikasni: "Šteta je što smo zanemarili inovativnije pristupe u borbi protiv kriminala, pristupe koji sprečavaju da čovjek uopće počini kazneno djela, da uopće dođe u zatvor. 

U posljednjih pet, šest godina, nije se uopće investiralo u nov pristup obavljanju policijskog posla, te u lokalni nadzor nad policijom. Ako se koncentrirate jedino na klasičnu policiju, posljedica će biti rast kriminala."


Alfred Blumstein, profesor kriminologije na Sveučilištu Carnegie Mellon u Pennsylvaniji smatra da je rastu kriminala pridonijela i veća nezaposlenost među mladima, kao i opće smanjenje financiranja policije: "Situacija će biti gora, a ne bolja. Tinejdžerima je teško naći posao. Socijalne službe nemaju dovoljno novca, pa smanjuju svoju aktivnost. Policije je manje na ulicama, jer i ona ima manje novca nego prije. Zbog svega ovog, nisam optimist."

Kontrola i sprečavanje uličnog kriminala ovisi o nizu čimbenika. S jedne strane treba bolje razumjeti potrebe i težnje određenog segmenta mlađe generacije koja je nerazmjerno zastupljen među počiniteljima kaznenih djela. S druge strane, treba postići veću efikasnost u borbi protiv krijumčarenja i prodaje droge. 

No, kriminolozi upozoravaju da će ilegalna trgovine droge biti atraktivna za kriminalce sve dok se na tom području bude 'vrtio' velik novac.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene