Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rijedak poremećaj

Natalie (3) jede sve - drvo, kamenje, žarulje, plastične boce...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako izgleda kao 'obična' 3-godišnjakinja Natalie Hayhurst dijagnosticirana je Pika - poremećaj jedenja nejestivog.

Natalie, koja živi na farmi i Terre Hauteu u Indijani, po pitanju hrane nije izbirljiva kao većina 3-godišnjaka. Naprotiv, ona jede doslovce sve.

Pročitajte i ovo Dvije milijarde ljudi u svijetu bori se s nekim oblikom poremećaja štitnjače (Foto: Dnevnik.hr) - 1 ČEŠĆE OBOLIJEVAJU ŽENE Stres i ubrzani način života kumuju opakoj bolesti koja pogađa 2 milijarde ljudi: Doznajte koji su najčešći simptomi Patuljasta mumija pronađena u pustinji Atacama u Čileu (Foto: AFP) e otkriveno o čemu se radi Riješen misterij patuljaste mumije: Nije izvanzemaljac, ali prava je istina gotovo jednako čudna..

'Problem sam uočila nakon što je pojela komad vinilne rolete koju imamo na vratima', ispričala je njezina majka Colleen za ABC.

Natalie je dijagnosticirana Pika. To je rijedak poremećaj kompulzivnog jedenja nejestive hrane poput bojica, komada žbuke ili gipsa, krede, ljepila, zemlje, pijeska, sapuna itd. Iako je Pika u većini slučajeva bezopasna pedijatri je smatraju potencijalnom opasnošću od trovanja.

'Natalie preferira drvo, papir i karton, no pojest će i kamenje i zemlju, a jednom je odgrizla i komad limenke od Cole. Pojela je i maleni magnet sa zavjese u kadi, plastične boce, igračke', kazala je Colleen.

Svaki roditelj zna koliko je teško paziti na djecu dok su malena, a pokušajte zamisliti da imate dijete koje želi pojesti baš sve što vidi.

'S nje jednostavno ne smijete skinuti pogled jer čim se to dogodi ona će pokušati pojesti nešto', kaže Nataliena majka koja se boji da djevojčica ne pojede nešto što bi joj moglo jako naškoditi. U veljači su morali na Hitnu pomoć jer je Natalie pojela žarulju.

'Izvukla je žarulju iz noćne lampe dok sam prala suđe. Bila je u krevetu i ja sam mislila da spava. No, ona je pojela svo staklo. Jako sam se preplašila'.

Liječnici su Natalie podvrgnuli operaciji kako bi izvadili staklo, a Colleen je potom malenu odvela kod pedijatrice. Dr. Lily Dela Cruz odmah je znala da se tu krije nešto više od tipičnog dječjeg ponašanja u toj dobi. Uputila ih je specijalistu i djevojčici je dijagnosticirana Pika.

Pika se uglavnom javlja kod male djece, trudnica i bolesnika na hemodijalizi, no može se javiti i kod zdravih odraslih ljudi.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene