Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kapitalac oduševio arheologe

Našli rogove stare 6.500 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Bapskoj je pronađen lovni trofej star 6500 godina!

Na arheološkom lokalitetu Gradcu, nedaleko iločkog mjesta Bapske na kojem su jučer završila ovogodišnja arheološka istraživanja, arheolozi su pri konzervaciji sonde, koju su istraživali tijekom dvotjedne kampanje, naišli na rogove jelena kapitalca stare 6.500 godina.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

>> Slijepi arheolog otkrio najstariji prikaz rođenja djeteta!

Prema riječima voditelja istraživanja Marcela Burića s Katedre za prapovijesnu arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, posve je sigurno da je riječ o jelenjim rogovima, koji su kao trofej bili obješeni na zid prapovijesne kuće u kojoj su pronađeni.

>> Unutrašnjost grobnice Maya koja nikad nije istraživana

Riječ je o tzv. kući broj 2, čije je istraživanje započelo prošle godine, a u kojoj je do sada pronađen niz vrijednih nalaza poput nakita od školjke spondylus i opsidijana, dviju najluksuznijih stvari kojima se u Europi u doba neolitika moglo trgovati, te komada rude, najvjeroatnije hematita, koji je služio za dobivanje prapovjesne boje.

>> Otkrivena sjekira stara 1,8 milijuna godina

"Imamo najstariji lovni trofej jelena kapitalca u Hrvatskoj", ističe Burić navodeći kako su arheolozi i do sada nailazili na jelenje rogove, ali nikada u objektu za stanovanje, već isključivo u jamama za otpad, kao ostatke od hrane.

Prema njegovim riječima, lokalni lovci iz Bapske procijenili su kako je jelen, čiji su rogovi pronađeni, imao između 220 i 250 kilograma, rogove s 12 parožaka te izuzetno jaku ikričavost.

>> Ruski arheolozi pronašli davno izgubljen židovski glavni grad

"Bilo je u prapovijesno doba pravo umijeće uloviti takvu jednu životinju i to kamenim oružjem. Poznato je da su za razliku od mamuta jeleni brze životinje", napomenuo je podsjetivši kako je Gradac nedaleko od Bapske jedini lokalitet u Hrvatskoj koji sadrži naseobinski sloj vinčanske kulture, kojoj je upravo Bapska bila krajnja granica na zapadu.

>> Ima 24 godine i radi kao ribar, pekar, konobar, arheolog...

Arheolozi na lokalitetu Gradac, koji čini manje brdašce ukupne površine oko 38.000 četvornih metara, istražuju prapovijesno razdoblje sopotske i vinčanske kulture, koje su na području Bapske postojale prije gotovo 6500 godina. (Hina)

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene