Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kameno doba

Otkrivena sjekira stara 1,8 milijuna godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Malezijski areheolozi kažu kako su pronašli kameno oruđe za koje vjeruju da je staro više od 1,8 milijuna godina. Sjekire iz kamenog doba otkrivene su prošle godine u Lenggongu, a bile su smještene u kamenu formiranom od posljedica udara metorita na Zemlju, kažu Malezijski arheolozi.

Laboratorij u Japanu testirao je kamene sjekire koristeći posebnu metodu datiranja te je otkriveno da su sjekire stare 1,8 milijuna godina, s mogućnošću pogreške 610.000 godina, kažu u Centru za arheološka istraživanja u Maleziji, prenio je Reuters.

Pročitajte i ovo Sinj; oronule zgrade - 1 Stanje nepromijenjeno Djevojčica iz Sinja i dalje u komi: Dnevnik Nove TV provjerio prijete li opasnosti u starim gradskim jezgrama Slika nije dostupna Utjecaj na zdravlje Provedena studija: VELIČINA je BITNA!

'Prvi puta od kada smo datirali sjekiru u ovoj regiji, otrkili smo mnogo sjekira u u Kini, na Filipinima i Indoneziji. Usporedio sam ih i otkrio da je ovo najstarija sjekira na svijetu', rekao je dr. Mokhtar Saidin, direktor centra za arheološka istraživanja. Dok je pokazivao na ono što izgleda kao običan kamen, dr. Mokhat objasnio je tragove ljudske aktivnosti na njoj. Također je demonstrirao kako je kameno oruđe moglo biti korišteno.

Dr. Mokhtar rekao je da će to kamenje biti poslano u druge laboratorije kako bi se potvrdio podatak o starosti, a ukoliko se to dogodi, svijet će otpisati teoriju da je 'čovjek iz Afrike'. Otkriće je podiglo velik interes i sumnje među stručnjacima diljem svijeta, a Centar se nada da će uskoro prikupiti podatke kako bi dokazali ovo važno otkriće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene