Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka svemirska agencija NASA pozvala je astronome amatere i druge građane da pomognu u praćenju kretanja asteroida koji bi mogli opustošiti Zemlju.


 NASA je na web stranici objavila poziv pojedincima, vladinim agencijama, međunarodnim partnerima i akademskoj zajednici poziv u pomoć na pronalaženju 'svih asteroida koji su potencijalna prijetnja cijeloj civilizaciji'. Ta američka svemirska agencija prati oko 95 posto najvećih svemirskih tijela, veličine od kilometra u promjeru i više, koji će proći pokraj Zemlje.

Vezani članci Asteroid (Foto: Thinkstock) Pogledajte kako su znanstvenici zabili lažni asteroid u lažnu Zemlju Vesta, jedan od najvećih asteroida u Sunčevu sustavu, jednake je veličine kao angrit za koji se vjeruje da je izvor vode na Zemlji (Foto: NASA) Otkriveno: Kada se i kako voda pojavila na Zemlji

>>Neočekivano otkriće NASA-inog rovera na Marsu!

Površina potencijalno opasnih asteroida usporediva je sa svemirskom stijenom, koja je, kako se pretpostavlja, prije 65 milijuna godina prouzročila nestanak dinosaura. Čak i manje svemirske stijene mogu biti opasne, i to bez obzira udare li u Zemlju. Naime, meteorska kiša, uzrokovana raspadom jednog meteora, koja je u veljači pogodila slabo naseljeno područje Čeljabinska na Uralu, ozlijedila je gotovo tisuću osoba.

Prema izjavama svjedoka, prozori su pucali, kuće su se tresle, a telefoni su prestali raditi. Još jedna svemirska stijena, promjera 46 metara, prohujala je u veljači pokraj Zemlje na udaljenosti od svega 28 tisuća kilometara, što je bio najbliži prolazak asteroida u posljednjih 15 godina, otkad znanstvenici rutinski prate njihovo kretanje.


Stotinjak astronoma amatera već je uključeno u pomoć astronomima iz NASA-ina programa za objekte bliske Zemlji (NEO). Kako raste broj otkrivenih asteroida, povećava se i NASA-ina potreba za pomoći građana, pojasnio je Jason Kessler iz NASA-e. Cilj NASA-ine inicijative i poziva građanima otkrivanje je svih svemirskih objekata (NEO) promjera većeg od 30 metara, rekao je Kessler. Svemirska agencija NASA također najavljuje planove hvatanja malih asteroida, njihova preusmjeravanja u stabilnu orbitu te slanja ljudi da ih proučavaju već 2021. godine. (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju