Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Susjedstvo Sunčevog sustava bi kroz 1,5 milijuna godina moglo postati prilično nemirno. Naime, astronomi su procijenili da postoji 86% vjerojatnosti da zvijezda iz 'susjedstva' udari ledeni Oortov oblak, koji okružuje rubove Sučevog sustava, zbog čega bi prema Zemlji mogli poletjeti brojni kometi.


Vadim Bobilev iz Astronomskog opservatorija Pulkovo u Petrogradu kaže da to neće biti samo bliski susret s našim Suncem, nego prava kataklizma. Kombiniranjem podataka iz nekoliko baza otkrio je još najmanje devet drugih zvijezda koje su u prošlosti ili već prozujale blizu Sunca ili će se to dogoditi u budućnosti.

Vezani članci Oblačno nebo, ilustracija Stiže nam više sunca, ali nažalost ne zadugo: Meteorolog otkriva kad dolazi nova kišna promjena Jesen, ilustracija Je li ljeto zaista gotovo? Ovaj tjedan još koja zraka sunca, a onda opet nova promjena vremena

Podatke o narančastom patuljku Gliese 710 pronašao je iz mjerenja položaja i ubrzanja oko 100.000 zvijezda, koji su objavljeni u Hipparcosovom katalogu, objavljenom 1997. Proračun vjerojatnosti da Gliese 710 udari u Sunčevi sustav Bobilevu su omogućili osvježeni podaci Hipparcosa iz 2007.

'Najezda' kometa, koji bi nakon takvog udara krenuli prema Zemlji, mogla bi predstavljati problem, osobito uzmu li se u obzir današnja, gotovo nikakva, izdvajanja za sustave 'svemirskih prijetnji'. Oslobođeni komadi leda u plinovitim tijelima kometa mogli bi budućim Zemljanima zadati još više glavobolje od čvrstih asteroida, od kojih mi još nemamo djelotvornu zaštitu.

Pokažu li se Bobilevljeva predviđanja pogrešnima i Zemlja prođe neokrznuta, ostaje još sasvim dovoljno drugih prijetnji, od neobičnih asteroida-lutalica i Sunčevih oluja do katastrofa uzrokovanih ljudskim ponašanjem. A ako Zemlja i preživi 'pretvaranje' Sunca u crvenog patuljka, što se očekuje kroz milijardu i 200 milijuna godina, sudar Sunčevog sustava s galaktikom Andromedom kroz 4,5 milijarde godina je – neizbježan.