Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova svemirska prijetnja

Narančasti patuljak juri prema Suncu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Susjedstvo Sunčevog sustava bi kroz 1,5 milijuna godina moglo postati prilično nemirno. Naime, astronomi su procijenili da postoji 86% vjerojatnosti da zvijezda iz 'susjedstva' udari ledeni Oortov oblak, koji okružuje rubove Sučevog sustava, zbog čega bi prema Zemlji mogli poletjeti brojni kometi.

Vadim Bobilev iz Astronomskog opservatorija Pulkovo u Petrogradu kaže da to neće biti samo bliski susret s našim Suncem, nego prava kataklizma. Kombiniranjem podataka iz nekoliko baza otkrio je još najmanje devet drugih zvijezda koje su u prošlosti ili već prozujale blizu Sunca ili će se to dogoditi u budućnosti.

Pročitajte i ovo Radovi u Karlovcu - 1 Zvijezda u problemima Zbog radova dovedeni su na prosjački štap: ''Egzistencija mi je dovedena ne do ruba, nego preko njega'' Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 1 Obnova iz pakla Žena upala u iskopanu rupu duboku tri metra, radove kao da izvodi tvrtka A je to, a neki su u suzama zvali gradonačelnika

Podatke o narančastom patuljku Gliese 710 pronašao je iz mjerenja položaja i ubrzanja oko 100.000 zvijezda, koji su objavljeni u Hipparcosovom katalogu, objavljenom 1997. Proračun vjerojatnosti da Gliese 710 udari u Sunčevi sustav Bobilevu su omogućili osvježeni podaci Hipparcosa iz 2007.

'Najezda' kometa, koji bi nakon takvog udara krenuli prema Zemlji, mogla bi predstavljati problem, osobito uzmu li se u obzir današnja, gotovo nikakva, izdvajanja za sustave 'svemirskih prijetnji'. Oslobođeni komadi leda u plinovitim tijelima kometa mogli bi budućim Zemljanima zadati još više glavobolje od čvrstih asteroida, od kojih mi još nemamo djelotvornu zaštitu.

Pokažu li se Bobilevljeva predviđanja pogrešnima i Zemlja prođe neokrznuta, ostaje još sasvim dovoljno drugih prijetnji, od neobičnih asteroida-lutalica i Sunčevih oluja do katastrofa uzrokovanih ljudskim ponašanjem. A ako Zemlja i preživi 'pretvaranje' Sunca u crvenog patuljka, što se očekuje kroz milijardu i 200 milijuna godina, sudar Sunčevog sustava s galaktikom Andromedom kroz 4,5 milijarde godina je – neizbježan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene