Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stijena Esperence

Neočekivano otkriće NASA-inog rovera na Marsu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo deset godina star NASA-in rover Opportunity na Marsu je otkrio stijenu koja sadržava minerale gline, što dokazuje da je vjerojatno bila u doticaju s vodom.

Devet godina star robot otkrio je na Marsu stijenu za koju se vjeruje da sadržava minerale gline, a njihova prisutnost pokazuje da je ta stijena, nazvana Esperence, u nekome trenutku u prošlosti izmijenjena produljenim dodirom s vodom, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Ilustracija Sreća ili prokletstvo? Leže na vrijednim mineralima, ali postoji opasnost: "Ako postanemo Kuvajt, onda dobro, ali pronađite mi primjer gdje je strani investitor donio boljitak"

Robot Opportunity vidio je i prije kamenje s glinom, ali znanstvenici kažu da je ovo najbolji primjerak. "Veoma je bogat", kaže Steve Squyres, glavni upravljač robotom.

>> FOTO Na slici s Marsa primijetio biće koje sliči štakoru?

Robot otkriva dokaze o postojanju vode na Marsu od slijetanja 2004. Po čemu je ovo drukčije? "Pogledate li sva otkrića povezana s vodom, velika većina njih upućuje na vodu veoma niskog pH-a, na kiselinu. Stalno govorimo o vodi na Marsu. A zapravo je Opportunity uglavnom otkrio ili našao dokaze o postojanju sumporne kiseline".

"Minerali gline stvaraju se tek uz neutralni pH. To je voda koja se mogla piti, voda mnogo prikladnija za nastanak života", rekao je.

Profesor Squyres, sa sveučilišta Cornell u New Yorku, kaže kako bi on Esperance stavio u prvih pet otkrića koja su na Crvenome planetu našli Opportunity i njegov robot-blizanac Spirit koji je otkazao 2011. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene