Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od najčišćeg zlata

Najveći zlatni novčić vrijedi 4 milijuna dolara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći novčić na svijetu, napravljen od najčišćeg zlata, stavljen je na aukciju. Njegov dosadašnji vlasnik bila je jedna austrijska tvrtka koja je bankrotirala.

Bogataš koji ga želi u svojoj kolekciji morat će izdvojiti više od 4 milijuna dolara. Sto kilograma čistog zlata, iskovano je u navjeći novčić na svijetu 2007. godine. Na prednjoj strani nosi sliku kraljice Elizabete II., na stražnjoj se nalazi kanadski nacionalni simbol, tri javorova lista. Trenutačno je izložen je u jednoj bečkoj aukcijskoj kući. No, za tjedan dana će dobiti novog vlasnika jer je dosadašnji bankrotirao.

'Novčić je pravljen tri godine. Najveći je i najteži na svijetu. To je također novčić s najvišom novčanom vrijednosti od milijun kanadskih dolara,' rekao je aukcionar Michael Beckers. Očekuje se da će novi vlasnik morati platiti više od 4 milijuna američkih dolara.

'Ovo zlato je ekstremno mekano, ali ima i posebnu zlatnu boju koja se nikada ne može postići u nakitu, tamo imate bijelo zlato, crveno i drugo. To je posebnost ovog novčića i postoji samo pet takvih u svijetu,' dodao je Beckers. Jedan od preostala četiri ovakva novčića nalazi se u kolekciji Kraljice Elizabete, dva se nalaze u Ujedinjenim emiratima, dok se za jedan ne zna kod koga se nalazi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Aukcija za pamćenje Kad se 5 centi pretvori u više od 2 milijuna dolara! Slika nije dostupna Rekordan iznos Kako se 1 dolar pretvorio u 10 milijuna...

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene