Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaprepastili javnost

Zbog ovoga će vam biti drago što hrvatsko sudstvo nema porotu...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki pravosudni sustav na klimavim je nogama. Tako barem tvrde oni nezadovoljni nedavnom presudom Georgeu Zimmermanu, optuženom za ubojstvo mladog Trayvona Martina. Porota je Zimmermana oslobodila optužbi, a evo primjera još nekih porota koje su zaprepastile javnost.

5. Porota koja se za presudu konzultirala s 'duhovima'

Pročitajte i ovo Sudnica Pregovori u tijeku Suci se oglasili o vijesti o štrajku: "Sve ovisi o prijedlozima Vlade. Ministar osam mjeseci odgađa obećno" Ilustracija Poslano na e-Savjetovanje Ministarstvo uputilo prijedloge promjena: Rastu plaće zaposlenika u sudstvu

Jedna je porota imala značajnih problema pri donošenju presude za Britanca Stephena Younga kojem se sudio za ubojstvo bračnog para u sklopu jedne velike prevare u osiguranju. Budući da se nisu mogli dogovoriti sudac ih je dao zatvoriti u hotelsku sobu preko noći, kako već biva u takvim slučajevima. Međutim, porota je odlučila isprazniti minibar pa se netko u izmaglici alkoholnih para sjetio da bi odgovor mogli potražiti kod žrtava ubojstva. Nabavili su 'Ouija' ploču, inače vrlo popularnu igračku na tinejdžerskim rođendanskim tulumima, i prizvali duha ubijenog Harryja Fullera koji im je 'rekao' da Younga proglase krivim. To su i učinili, no kada je sud saznao kako su došli do presude, poništio je postupak i naredio ponovno suđenje, piše Cracked.

4. Porotnica koja je zavela optuženog

1995. godine na sudu je završio kanadski gangster Peter Gill kojem se sudilo za ubojstva i raspačavanje droge. Čim je suđenje započelo u vezu s njim upustila se Gillian Guess - porotnica na tom slučaju. Da priča bude još bolja, ona u početku nije ni znala da je on optužen te da je mislila kako je on jedan od odvjetnika, a kad je i saznala o kome se radi, nije prekinula vezu, čak je više nije ni pokušala sakriti pa je za nju rekla cijeloj obitelji i prijateljima. Dakako da je njen glas bio - nevin - a u to je uspjela uvjeriti i ostale porotnike nakon čega je Gill oslobođen svih optužbi. Kada se doznalo što je napravila i ona je sama završila na optuženičkoj klupi i zaradila kaznu od 18 mjeseci zatvora.

>> Porota drijemala, 'tvitala' i donijela smrtnu presudu

3. Porotnik kojeg je uzbudio iskaz svjedoka

Po mnogima najteža suđenja su ona za seksualno zlostavljanje maloljetnika. Svjedočenja je teško slušati, a porotnici se, koliko im god to bilo mučno, ne smiju isključiti jer bi mogli propustiti neke detalje bitne za presudu. Tako je u jednom novozelandskom slučaju porotnik rekao sucu kako mu je teško slušati svjedočenje pa ih je sudac ranije pustio. No postoji veliko ALI. Taj se porotnik kasnije povjerio svojim kolegama rekavši im kako se on zapravo seksualno uzbudio za vrijeme svjedočenja te da već danima nosi kondom kako bi se s time mogao nositi. Jednom drugom porotniku sve je to bilo jako uznemiravajuće pa je čitav slučaj prijavio sucu.

2. Porota koja je savjet tražila u Starom zavjetu

U Coloradu 1994. godine porota je odlučivala o kazni osuđenom ubojici Robertu Harlanu. Za vrijeme zasjedanja izvadili su Bibliju i u njoj tražili savjet što učiniti u situaciji u kojoj se oni nalaze. Budući da nije dozvoljeno na vijećanja donositi materijale izvana, Harlan je dobio doživotnu kaznu zatvora.

1. Sudoku turnir za vrijeme suđenja

Za razliku od suđenja u krimićima, suđenja u stvarnom životu mogu biti jako dosadna. Tako se i suđenje dvojici muškaraca kojima je prijetila doživotna kazna zatvora oteglo na 3 mjeseca tijekom kojih je saslušano na stotine svjedoka. Nekoliko tjedana prije završnih riječi sudac je primijetio da porota cijelo vrijeme rješava sudoku križaljke. A samo nekoliko dana ranije ih je pohvalio što tako revno rade zabilješke. Predsjednik porote na koncu je priznao kako su križaljke rješavali jer im je bilo predosadno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene