Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mučan slučaj

Sestri preminulog dječaka iz Slavonskog Broda hitno pronašli smještaj, braću ostavili obitelji! Majka tvrdi: "Ne znam gdje je"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Djevojčica, sestra 20-mjesečnog dječaka koji je preminuo bez da je dočekao izdvajanje iz obitelji, dobila je smještaj kod udomiteljice iako ni dana nije provela s obitelji. Dvojica dječaka u dobi od tri i pet godina i dalje su obitelji, a za njih još nije pronađen smještaj.

Stručni djelatnici nekadašnjeg Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod žurno su oduzeli roditeljima djevojčicu rođenu 5. siječnja ove godine, sestru dječaka koji je u dobi od 20 mjeseci preminuo u prosincu prošle godine. Malena djevojčica dobila je novi smještaj iako je od rođenja boravila u bolnici u Slavonskom Brodu i ni dana nije živjela u obitelji, dok njezina braća u dobi od tri i pet godina, za koje se izdvajanje čeka još od 2022., i dalje žive s roditeljima, doznaje Jutatarnji list.

Socijalna služba je za preminulog dječaka i njegovu braću prije dvije godine sudskim putem zatražila izdvajanje iz obitelji, no odluka još uvijek nije donesena, jer sustav socijalne skrbi cijelo to vrijeme nije za njih pronašao ustanovu u kojoj bi bilo slobodnih mjesta za smještaj. Preminuli dječak za kojeg je izdvajanje zatraženo neposredno nakon rođenja, umro je ne dočekavši da dođe na red na listi čekanja za dom ili udomiteljsku obitelj.

Pročitajte i ovo Chun Ki-won s djecom vjerovali su mu Pastor spašavao djecu, a onda ih seksualno zlostavljao: Osudili "azijskog Schindlera"

"Ovo dvoje malih je i dalje s nama, za njih je ročište 1. ožujka, a najmlađe dijete uzeli su nam iz bolnice, nisu nas o tome obavijestili, ni ne znamo gdje je dijete. U Centru nam se ne javljaju" rekla e majka koja se javila u redakciju Jutarnjeg.

Djevojčica je rođena prijevremeno, nedugo nakon smrti 20-mjesečnog dječaka te je, kako kažu sugovornici Jutarnjeg, socijalna služba, u neslužbenom dogovoru s liječnicima, ishodila da novorođenče ostane u bolnici što duže, u strahu da se djetetu nešto ne dogodi.

Pročitajte i ovo Zdravstvo u Zadru - 4 Tko je odgovoran? Snimila dramatičan razgovor s liječnikom, odgovor ju je šokirao: "Da je to bila vaša mama, što biste učinili? Pitam vas kao čovjeka!"

Obitelj, naime, stanuje u dvije prostorije bez vode i sanitarnog čvora, a za roditelje je utvrđeno da se ne mogu brinuti o djeci. Novorođena djevojčica majci je deveto dijete

"Riječ je o nedonoščetu za koje su roditelji 15. siječnja 2024., dok je dijete još bilo u bolnici, upoznati da će biti izrečena mjera žurnog izdvajanja. Dijete je 12. veljače 2024. otpušteno iz bolnice i smješteno kod udomiteljice. Utvrđeno je kako roditelji u ovom trenutku nemaju uvjete za brigu o maloj bebi, koja je u potpunosti ovisna o skrbi druge osobe i to je razlog žurnog izdvajanja", objasnili su iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene