Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici smatraju kako je Mjesec vjerojatno nastao u velikom sudaru Zemlje i planete zvane Theia.


Na površini Mjeseca astronauti Apolla su pronašli tragove misteriozne planete Theia za koju znanstvenici vjeruju da pripada 'drugom svijetu'. 

Vezani članci Slika nije dostupna I Australija pokreće svemirsku industriju Slika nije dostupna Havarija na ISS-u: Dio zaštitnog omotača pluta svemirom

Naime, detaljnom analizom uzoraka stijene s Mjeseca utvrdili su kako neki njezini komadići pripadaju svijetu koji je drugačiji od našeg.

Njihovo otkriće opet je aktualiziralo teoriju prema kojoj je Mjesec nastao kada se Theia sudarila sa Zemljom, otprilike prije 4,5 milijarda godina, prenosi The Register

Vodeći istraživač Daniel Herwartz, sa Svučilišta u Goettingenu, kazao je za BBC da su mnogi počeli sumnjati u takvu teoriju tvrdeći da sudara nije ni bilo.

Rusija želi do 2030. kolonizirati Mjesec 

'No, sada smo otkrili malene razlike između Zemlje i Mjeseca koje idu u prilog hipotezi o velikom udaru', kazao je Herwartz.

Kako bi potvrdio teoriju, Herwartz je analizirao izotope kisika u mjesečevoj stijeni, a oni su poput otisaka prsta i otkrivaju porijeklo. Meteor, primjerice, ima potpuno drugačije izotope kisika od stijene koja je sa Zemlje. 

Zaključak je Herwartza i njegovih kolega kako je Mjesec vjerojatno nastao u katastrofalnom sudaru Zemlje i planete zvane Theia. Međutim, za čvršću potvrdu ovakve teorije znanstvenici i sami priznaju da trebaju analizirati još mjesečevih stijena. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju