Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi resursi usmjereni na to

Rusija želi do 2030. kolonizirati Mjesec

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija do 2030. godine planira imati ljudsku koloniju na Mjesecu, a trenutno užurbano rade na tome da pošalju svojeg prvog robotskog rovera na površinu Mjeseca unutar naredne dvije godine.

Ruske novine Izvestia prenose vladin dokument, kojeg su pripremili Ruska akademija znanosti, svemirska agencija Roscosmos, Moskovsko državno sveučilište i nekoliko instituta za svemirska istraživanja. U dokumentu se ističe plan u tri koraka, a krajnji cilj je koloniziranje Mjeseca, prenosi Moscow Times.

Pročitajte i ovo SAD šalje vojnu pomoć Ukrajini Rat u Europi SAD najavio novu vojnu pomoć Ukrajini: Stiže oružje vrijedno šest milijardi dolara Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!"

Prvi korak je slanje rovera na Mjesec već 2016. godine, a tijekom narednih 10 godina i do 2028. Rusija bi bila spremna za slanje ljudske posade u Mjesečevu orbitu.

VIDEO Što bi se dogodilo da Mjesec postane ogromna disco kugla?

U trećoj fazi, koja je planirana za 2030. godinu, Rusi bi sletjeli na površinu Mjeseca i podigli infrastrukturu za buduću koloniju, koristeći samo resurse koji su dostupni na Mjesečevoj površini. U program je uključena i izgradnja opservatorija za promatranje Zemlje i svemira na Mjesecu.

Rusi su u žurbi za kolonizacijom Mjeseca jer smatraju da će vodeće svjetske sile u istraživanju svemira u narednih 20 do 30 godina prisvojiti dijelove Mjeseca za svoje potrebe.

Cijena ruskog plana još je uvijek nejasna, ali prvi korak bi trebao koštati oko 816 milijuna dolara. Dokument ističe nužnost provođenja ruskog nacionalnog programa na Mjesecu bez obzira na uvjete i razinu suradnje sa stranim partnerima.

Prednosti koloniziranja Mjeseca prepoznala je i NASA, ističući kako se radi o potencijalnom blagu vrijednih minerala. Na Mjesec se gleda kao i na stratešku točku i platformu za lansiranje misija za istraživanje dubokog svemira.

Kina već ima svoj rover na površini Mjeseca, a Indija i japan isto tako razvijaju planove za istraživanje Mjeseca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene