Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dio pošiljke kralja Luja XVI.

Na dnu mora pronađen šampanjac iz 18. stoljeća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na dubini Baltičkoga mora nađene su boce najstarijeg šampanjca na svijetu

Istražujući ostatke broda na dubini od 55 metara švedski ronioci su pronašli boce šampanjca iz 18. stoljeća. Vjeruje se da je šampanjac, za koji stručnjaci koji su ga probali kažu da je nevjerojatan, bio dio pošiljke kralja Luja XVI. ruskoj carici Katarini Velikoj. Ako se to pokaže istinitim, sadašnja procjena cijene šampanjca od 50.000 eura, mogla bi vrtoglavo narasti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kod Novog Vinodolskog Iz mora izvučeno tijelo mrtve žene: Uočeno je još noćas, ali se čekalo zbog juga Ilustracija Mladi se iznenadili FOTO Prvi put nakon 25 godina zabilježen rijedak fenomen: Stručnjak objasnio o čemu je riječ

'Ovo je zaista blago i kao piće, ako ga imaš tu čast kušati, ali jednako tako i u povijesnom smislu. Zaista, cijelu je povijest moguće napisati vezano uz ovo,' rekao je ronilac Christian Ekstrom. No, povijest boca teško je provjeriti. Olupina pored koje su pronađeni sanduci nema nikakvih oznaka. Na dubini je od 55 metara, otprilike na pola puta između Švedske i Finske. Sadržaj boca testiraju stručnjaci u Francuskoj.

Potvrde li da je doista riječ o šampanjcu Veuve Clicquot s kraja 18. stoljeća, cijena boce mogla bi narasti na 380 tisuća kuna. Povijesnu pozadinu utvrđuju povjesničari. Čime je Katarina Velika tako očarala kralja Luja da joj je odlučio poslati prvoklasni napitak? Pokaže li se da je to doista bilo tako, cijena boca s dna mora višestruko će rasti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene