Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na dubini Baltičkoga mora nađene su boce najstarijeg šampanjca na svijetu


Istražujući ostatke broda na dubini od 55 metara švedski ronioci su pronašli boce šampanjca iz 18. stoljeća. Vjeruje se da je šampanjac, za koji stručnjaci koji su ga probali kažu da je nevjerojatan, bio dio pošiljke kralja Luja XVI. ruskoj carici Katarini Velikoj. Ako se to pokaže istinitim, sadašnja procjena cijene šampanjca od 50.000 eura, mogla bi vrtoglavo narasti.

Vezani članci Slika nije dostupna PORUKA U BOCI U moru je bila nevjerojatnih 108 godina Slika nije dostupna U ovu bocu stane 30 litara pjenušca!

'Ovo je zaista blago i kao piće, ako ga imaš tu čast kušati, ali jednako tako i u povijesnom smislu. Zaista, cijelu je povijest moguće napisati vezano uz ovo,' rekao je ronilac Christian Ekstrom. No, povijest boca teško je provjeriti. Olupina pored koje su pronađeni sanduci nema nikakvih oznaka. Na dubini je od 55 metara, otprilike na pola puta između Švedske i Finske. Sadržaj boca testiraju stručnjaci u Francuskoj.

Potvrde li da je doista riječ o šampanjcu Veuve Clicquot s kraja 18. stoljeća, cijena boce mogla bi narasti na 380 tisuća kuna. Povijesnu pozadinu utvrđuju povjesničari. Čime je Katarina Velika tako očarala kralja Luja da joj je odlučio poslati prvoklasni napitak? Pokaže li se da je to doista bilo tako, cijena boca s dna mora višestruko će rasti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju