Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki znanstvenici napravili su još jedno zanimljivo istraživanje koje je pokazalo da moćne osobe koje su niske, ne sagledavaju realno svoju visinu.


Grupa volontera i nekoliko eksperimenata bilo je dovoljno američkim znanstvenicima da dođu do zanimljivih spoznaja kako osobe percipiraju vlastitu visinu.

Vezani članci Na FPZG-u predstavljeni rezultati istraživanja o političkoj pismenosti učenika završnih razreda srednjih škola VIDEO Za trećinu mladih homoseksualci su bolesni, gotovo polovica smatra da je u redu koristiti ZDS Mislav Bago Novi Crobarometar: Topi se podrška radu predsjednika Zorana Milanovića, više nema većinu u potpori. SDP-u ugrožen monopol na ljevici

Volonteri su bili podijeljeni u dvije grupe, a prva je dobila zadatak da se prisjeti događaja u kojem je imala moć nad drugim ljudima. A druga je grupa imala zadatak da se prisjeti kada su druge osobe imale moć nad njima.

Svaki od volontera, prenosi Blic, tada je morao procijeniti svoju visinu u odnosu na šipku koja je bila postavljena pola metra iznad njih. Oni koji su imali moćnu poziciju procijenili su da su viši nego što jesu, dok su oni koji su bili 'potlačeni' procijenili da su niži nego što doista jesu.

U trećem eksperimentu morali su odabrati avatare koji ih najbolje predstavljaju. Oni moćni su odabrali više avatare za razliku od onih potlačenih.

Znanstvenici su na kraju utvrdili da ljudi sebe smatraju višim nego što jesu onda kada imaju moćniji položaj.