Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bankari tumače da papir ukrašen samo potpisom ne bi bio zakonski obvezujuć.


Wu Jianping, 25-godišnji mladić iz kineskog grada Zhengzhoua, opet je ostao uskraćen za stambeni kredit iz razloga koji svjedoči tome koliko ponekad inzistiranje na provedbi pravila može biti suludo. Naime, unatoč tome što ispunjava ostale kriterije da dobije zajam, Wu je ponovo ostao bez novca jer nema ruke!

Vezani članci Banka (Foto: Davor Puklavec/24sata) Tajni dokumenti otkrili skandal: Kako su velike svjetske banke omogućavale pranje novca kriminalcima i teroristima Očevid, ilustracija Detalji nesreće kod Križevaca: Vozač (19) pod utjecajem alkohola sletio s ceste i zabio se u stup, ozlijeđena dva mladića i dvije djevojke

Preciznije rečeno, budući da Wu nije u mogućnosti dati otiske prstiju, banke odbijaju sklopiti s njim ugovor jer drže da sam potpis nije dovoljan kako bi papir bio zakonski obvezujuć, prenosi China Daily.

"Ne postoji način da se kopira otisak prsta, ali se zato potpis može lako oponašati", objasnio je neimenovani djelatnik jedne banke kojoj se Wu obratio prije samo tjedan dana.

Wu je bez ruku ostao kao petogodišnjak uslijed električnog udara, ali nije dopustio da ga hendikep omete pri postizanju ciljeva.

Prije pet godina se domogao stipendije na tamošnjem sveučilištu, a zatim se i zaposlio u jednoj edukacijskoj ustanovi. Pisati je počeo uz pomoć olovke u ustima, a životu bez ruku se do te mjere prilagodio da je ujedno naučio kako samostalno jesti, prati zube, pa čak i voziti bicikl!

Još kada bi dokučio kako izaći na kraj s ludostima birokracije...