Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo 15 kilograma težak ovalni kamen nije bio posebno neobičan obitelj Lewis. Sviđao mi se tek toliko da su ga stavljali kao ukras u vrt i ispred ulaznih vrata svoga doma, ne znajući da se zapravo radi o meteoritu.


U četvrtak su, Donna i njezin suprug George Lewis iz Tennesseeja objavili da je kamen koji je u njihovoj obitelji od 1930. godine, kada ga je Donnin djed uzeo s pašnjaka u Kentuckyju, zapravo meteorit, izvijestio je Fox News.

Vezani članci Semir treći put traži dom Semirovu kuću u Kostajnici 2018. do temelja je srušio odron. Sad mu je potres potpuno uništio stan: "Snagu mi daju samo djeca. Jedino oni me još drže na životu" Božić dočekali u kontejneru - 2 Oni su Božić dočekali bez krova nad glavom: ''Kada u 10 sekundi u nedjeljno jutro izgubiš sve, onda shvatiš da su neke druge stvari bitne''

Istraživači sa sveučilišta u Tennesseeju vjeruju da je davni i veoma vrijedan kamen zapravo dio meteorita čiji su prvi dijelovi pronađeni u Kentuckyju 1853. godine. Meteorit koji je pronašla obitelj Lewis centar je klasificirao kao 'pronađen', budući da nije primijećen prilikom pada na Zemlju već je prepoznat nakon pada prema svojim dijelovima na koje se razbio tijekom pada.

>> Može li originalnije: Iskovao vjenčani prsten od meteorita!

George Lewis počeo je sumnjati u posebnost ovog kamena kada je preko njega u svibnju prešao detektorom metala. Detektor je tada registrirao 'preopterećenje'. Nakon što su potvrdili posebnost obiteljskog 'vrtnog ukrasa', Sveučilište u Kentuckyju ga je kupilo kako bi ga izložili u zgradi za znanost.
Procjenjuje se da je kamen star više od četiri i pol milijarde godina. 'Iznimno smo sretni što smo pronašli nešto ovako', rekao je Jerry Cook, voditelj odjela za fiziku i astronomiju Sveučilišta u Kentuckyju.

'Ne želimo ga negdje zaključati. Želimo da ga djeca mogu dotaknuti, podići i razumjeti što je to. Dio našeg posla je da djecu zainteresiramo za znanost, a ovo će potaknuti njihovu znatiželju', zaključuje Cook.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook