Obavijesti Pretražite Navigacija
Tvrdnje neuroznanstvenice

Samo 10 minuta dnevno je potrebno da promijenite svoj mozak - nabolje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Učitelji meditacije smatraju da već 10 minuta meditacije dnevno sa sobom donosi određene dobrobiti.

Neuroznanstvenica s Harvarda Sara Lazar bila je jedna od prvih znanstvenica koja je odlučila provjeriti anegdotalne tvrdnje o prednostima meditacije i testirati ih skeniranjem mozga. Ono što je otkrila iznenadilo ju je - meditacija doslovno može promijeniti mozak.

'Prijatelj i ja pripremali smo se za bostonski maraton. Imala sam neke ozljede od trčanja zbog kojih samo posjetila fizijatra koji mi je rekao da prestanem trčati i samo se rastežem. Tako sam počela prakticirati yogu kao oblik fizikalne terapije. Počela sam shvaćati da je jako moćna, da ima neke stvarne koristi, pa me zainteresiralo kako funkcionira', priča o razlozima zašto je počela ispitivati meditaciju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promjene Kraći radni tjedan - da, ali uz ključan uvjet: Radnicima je jedna mogućnost postala jako bitna Mirjana Turkalj, dječja bolnica Srebrnjak i Martina Bolšec Oblak, reporterka Dnevnika Nove TV Opasnost za zdravlje Ako je plastična boca bila na suncu, nemojte je više koristiti! Hrvatska među zemljama koje istražuju učinak mikroplastike na ljude

Prisjetila se kako je učitelj yoge iznosio razne tvrdnje poput one da će yoga povećati njezino suosjećanje i otvoriti njezino srce, no ona je samo razmišljala kako je tu da se protegne.

Međutim, počela je primjećivati da je mirnija. Bolje je podnosila teške situacije, bila je suosjećajnija i otvorenijeg srca. Kod nje se razvila mogućnost da stvari vidi iz tuđe perspektive.

Dvije studije

'Mislila sam da je to možda placebo odgovor. Ali onda sam pretražila literaturu i naišla na dokaze da je meditacija povezana sa smanjenim stresom, smanjenom depresijom, tjeskobom, boli i nesanicom, te s povećanom kvalitetom života', prisjetila se. U tom trenutku radila je na doktoratu iz molekularne biologije, ali odlučila je promijeniti smjer i pozabaviti se meditacijom.

U sklopu prve studije promatrala je osobe koje dugo meditiraju u odnosu na kontrolnu skupinu. Otkrila je da kod osoba koje meditiraju duže vrijeme postoji povećana količina sive tvari u insuli i osjetilnim područjima, slišnom i senzornom korteksu. Otkrila je i više sive tvari u frontalnom korteksu koji je povezan s radnom memorijom i odlučivanjem.

Korteks se smanjuje što smo stariji i postaje nam teže sjetiti se nekih stvari. No, 50-godišnje osobe koje meditiraju imale su jednaku količinu sive tvari kao 25-godišnjaci.

No, pojavilo se pitanje jesu li ljudi s više sive tvari imali veću količinu i prije nego su počeli meditirati pa su proveli još jednu studiju.

FOTO Redovnik star 200 godina 'nije mrtav'!

Uključivala je ljude koji nikad nisu meditirali. Tijekom osam tjedana sudjelovali su u programu smanjenja stresa, a nakon ta dva mjesca stručnjaci su pronašli razlike u volumenu mozga u njegovih pet različitih regija.

Kod skupine koja je naučila meditirati pronašli su zadebljanja u četiri područja koja su povezana s učenjem, spoznajom, pamćenjem, emocionalnom regulacijom, empatijom, suosjećanjem... Dio mozga koji se povezuje s anksioznošću, strahom i stresom se smanjio.

Istraživanje je dakle pokazalo da promjene u mozgu koje su posljedica meditacije počinju nakon samo osam tjedana.

I 10 minuta je dovoljno?

Na pitanje koliko je minuta dnevno potrebno meditirati još nema sigurnog odgovora, ali učitelji meditacije tvrde da već i od 10 minuta dnevno postoje određene dobrobiti.

Ukoliko se želite okušati u meditaciji vrlo je bitno naći dobrog učitelja. Jer koliko god je sve jednostavno, istovremeno je i vrlo kompleksno.

Činjenice o mozgu koje bi vas mogle iznenaditi

Lazar meditira već 20 godina i kaže da je meditacija imala značajan utjecaj na njezin život. Omogućuje joj da jasnije razmišlja, smanjuje stres. Tvrdi i da je suosjećajnija.

Ponekad je prakticira 40, a ponekad tek pet minuta dnevno. Nekada je preskoči. Sigurna je da bi od učestalijeg prakticiranja imala više koristi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene