Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi rekord

Skulptura prodana za 49 milijuna dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skulptura 'Akt s leđa' francuskog impresionista Henrija Matissea prodana je u srijedu na dražbi u New Yorku za 49 milijuna dolara što je dosad najveća cijena postignuta za neko djelo ovog umjetnika.

Riječ je o skulpturi u bronci visokoj 1,89 metara koja predstavlja žensku siluetu s leđa, a aukcijska kuća Christie's procijenila je njenu vrijednost na između 25 i 35 milijuna kuna. Sada se nalazi u vlasništvu anonimnog kolekcionara koji je za skulpturu izdvojio 48,8 milijuna dolara, odnosno 260 milijuna kuna. Henri Matisse bio je francuski slikar, grafičar, kipar i dekorater koji je svoju karijeru započeo 1890.-ih godina, a svojim radom značajno je utjecao na europsko i svjetsko slikarstvo što pokazuju i cijene koje dostižu njegove umjetnine. Dosadašnji rekord držala je slika 'Floral still life' koja je prošle godine na aukciju u Parizu prodana za 45,9 milijuna dolara.

Pročitajte i ovo Ilustracija SVJEDOK RAZARANJA Pronađen je pod ruševinama Hirošime i prodan za popriličnu cifru Slika nije dostupna Na aukciji na Christie's Skulptura stara 4.400 godina prodana za 16,8 milijuna dolara

>> Giacomettijev kip prodan za 104 milijuna dolara

>> Slika koja bi mogla nahraniti gladne

Prodaja 'Akta s leđa' dogodila se samo dan nakon što je na dražbi kuće Sotheby's za 68,9 milijuna dolara prodana slika Amedea Modiglianija 'Lijepa Rimljanka' što je također rekord ovog umjetnika. (Hina/M.B.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene