Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ehlers-Danlosov sindrom uglavnom ne utječe na životni vijek oboljelih, ali nažalost ima situacija i kada dođe do smrtonosnih komplikacija.


Taryn Eason (21), simpatična mlada dama iz Louisiane, mnoge je korisnike YouTubea po prvi puta u životu upoznala s Ehlers-Danlosovim sindromom, s poremećajem od kojeg i sama pati.

Vezani članci Miroslav Škoro HNS: "Škoro je pjevač opasnih namjera koji prijeti u totalitarnom tonu. Zaslužio je i prst i kaznenu prijavu za zastrašivanje" Slika nije dostupna Nezamislive muke: Sirotica kihne i do 12 TISUĆA puta dnevno

Riječ je o vrlo rijetkoj nasljednoj bolesti vezivnoga tkiva koja vodi do neobično savitljivih zglobova, elastične kože, ali i iznimno krhkog tkiva.

Njezin nježni div i oslonac: Doga dala novu nadu teško bolesnoj djevojčici

Premda se zbog predstavljenog u videu nekom može učiniti da je taj poremećaj nešto čak i vrlo 'cool', treba naglasiti da sindrom nije bezazlen i da se ti siroti ljudi prilično napate za života.

Istina, kod oboljelih se simptomi i znakovi prilično razlikuju, no medicinski priručnici između ostaloga navode goleme rane već i kod manjih ozljeda, komplicirane kirurške zahvate zbog osjetljivog tkiva, izvrnuća i uganuća zglobova, hernije probavnog sustava...

Srećom, velika većina oboljelih doživi starost, ali ima i situacija kada Ehlers-Danlosov sindrom dovede do smrtonosnih komplikacija, primjerica do ruptura arterija. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook