Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ehlers-Danlosov sindrom

Lijepa mlada dama predstavila što može zbog rijetke nasljedne bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ehlers-Danlosov sindrom uglavnom ne utječe na životni vijek oboljelih, ali nažalost ima situacija i kada dođe do smrtonosnih komplikacija.

Taryn Eason (21), simpatična mlada dama iz Louisiane, mnoge je korisnike YouTubea po prvi puta u životu upoznala s Ehlers-Danlosovim sindromom, s poremećajem od kojeg i sama pati.

Pročitajte i ovo Zaražene vjeverice u porečkoj Vjeveršumi Desetak zaraženih Širi se infekcija u porečkoj Vjeveršumi: "Trenutačno je deset bolesnih. Pokušavamo utvrditi izvor zaraze..." Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Riječ je o vrlo rijetkoj nasljednoj bolesti vezivnoga tkiva koja vodi do neobično savitljivih zglobova, elastične kože, ali i iznimno krhkog tkiva.

Njezin nježni div i oslonac: Doga dala novu nadu teško bolesnoj djevojčici

Premda se zbog predstavljenog u videu nekom može učiniti da je taj poremećaj nešto čak i vrlo 'cool', treba naglasiti da sindrom nije bezazlen i da se ti siroti ljudi prilično napate za života.

Istina, kod oboljelih se simptomi i znakovi prilično razlikuju, no medicinski priručnici između ostaloga navode goleme rane već i kod manjih ozljeda, komplicirane kirurške zahvate zbog osjetljivog tkiva, izvrnuća i uganuća zglobova, hernije probavnog sustava...

Srećom, velika većina oboljelih doživi starost, ali ima i situacija kada Ehlers-Danlosov sindrom dovede do smrtonosnih komplikacija, primjerica do ruptura arterija. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene