Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Maje nisu predvidjele kraj svijeta

Kraj ili samo novi početak?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završio je najveći ciklus majanskog kalendara, tj. kraj svijeta predviđen za 21. prosinca 2012 u 11:11 sati.

Jedna teorija sugerirala je galaktičko poravnavanje koje je trebalo stvoriti kaos na Zemlji zbog gravitacijskog utjecaja između Sunca i crne rupe imena Strijelac, koji se nalazi u središtu naše galaksije.

Pročitajte i ovo El Castillo, hram posvećen majanskom božanstvu Kukulkanu u drevnom gradu Chicken Itza (Foto: Guliver/Thinkstock) Namjerno zatrpan Pronađen ulaz u podzemni svijet Maja? Počinje iskopavanje tajnog tunela ispod piramide Slika nije dostupna Slijedi nam 7-godišnje razdoblje kušnje? Evo ga opet: Kršćanski numerolog koji je tvrdio da će sudnji dan biti 23. rujna ima - novi datum

Druga teorija spominjala je 'polarni pomak', što znači da bi trebalo doći do preokreta sjevernog i južnog magnetskog pola.

Većina Znanstvenika vjeruje da do takvih geomagnetskih preokreta može doći, međutim to može potrajati i do 5.000 godina, a ne mora završiti niti početi na bilo koji određeni dan.

NASA-ini znanstvenici temeljito su proučili i analizirali mogućnosti o završetku svijeta na današnji dan. Zaključili su da će 21. prosinca 2012 doći samo od normalnog prosinačkog solsticija.

Također za sada nema planetarnih poravnanja niti je vjerojatno da će do istih doći u narednih nekoliko desetljeća. Teorija 'polarne promjene' potpuno je nemoguća. A čak i da se dogodi, učinci na našu planetu biti će zanemarivi.

>>Maje nisu predvidjele smak svijeta, već budućnost iza 3500. godine!

NASA-ini znanstvenici navode da 'kraj majanskog kalendara ne znači kraj svijeta, nego samo kraj Mayanskog dugo računatog razdoblja.'

Takozvani 'Long Count', tj. dugo brojanje, dio je majanskog kalendara koji je u obliku kotača. Kad dođemo na kraj kotača, on se pretvara u početak i ponovno započinje svoj krug prema kraju.

Možemo ga usporediti s modernim Gregorijanskim kalendarom koji počinje nanoo svakog 1. siječnja.

Od najranijih vremena čovječanstvo prati ideja da se svijet uskoro približava svojem kraju, a samozvani proroci nikako da se umore od upozoravanja da je baš njihova najava apokalipse ona prava.

Donosimo vam pregled nekih od najzloglasnijih scenarija 'Sudnjeg dana' u povijesti.

Posljednji put svijet je bio na izmaku 21. listopada 2011.

Američki radijski voditelj Harold Camping došao je do zaključka o sudnjem danu kroz niz kalkulacija na temelju židovskih blagdana i lunarnih mjeseca u kalendaru. Također je predvidio da će na 21. svibnja 2011, u točno 18:00, Božji izabranici biti pozvani na nebo, ostavljajući ostatak čovječanstva iza sebe na Zemlji koji će tamo čekati njihovu propast koju je predvidio za pet mjeseci kasnije.

Prema izvješćima medija, neki od njegovih sljedbenika dali su otkaz, prodali svoje domove i uložili velike količine novca za promidžbu  tog predviđanja. Nakon 21. listopada 2011, samoproglašeni prorok izjavio da 'nitko ne može točno znati kada će vrijeme apokalipse doći.'

Large Hadron Collider (LHC) u blizini Ženeve, najveći svjetski energetski akcelerator čestica, kojeg je Švicarska postavila radi kontrole sudara čestica prilikom velikih brzina. Pokusi su potaknuli nagađanja o tome kako će doći do oslobađanja energije koja će formirati crnu rupu, dovoljno snažnu da 'usiše' cijelu Zemlju.

Kršćanska vjerska zajednica Jehovini Svjedoci predvidjela je katastrofe koje će se dogoditi na pet krajeva svijeta u posljednjih 150 godina.

Vrijeme prve apokalipse bilo je u 1874. no nakon što se ništa bitnog nije promijenilo, grupa vjernika odgodila je veliko svjetsko uništenje na godinu 1914. u kojoj se očekivala 'potpuna uspostava Božjeg kraljevstva na Zemlji'.

Nakon što su prošle i sljedeće dvije navodne apokalipse predviđene za 1925., 1975., diljem svijeta započela je masovna panika o tome kako se svijet bliži kraju istodobno s početkom 2000 godine.

Predviđanje po prvi puta nije obuhvaćeno u nitijednom vjerskom uvjerenju,već se temeljilo na strahi od sve veće proizvodnje suvremene tehnologije.

Prema 'programerskoj praksi' u razvoju softvera
koriste se dvije znamenke, što znači korištenje koda "99" umjesto "1999". Na prijelazu stoljeća, računala su se trebala vratili na "00", pod pretpostavkom da je datum 1900 umjesto 2000 što bi dovelo do greške u softveru.

Prema uvriježenom mišljenju, ova takozvana 'Millenium Bug' bila je prijetnja bankovnim sustavima, zrakoplovima, pa čak i sigurnosnim te oružanim sustavima. Međutim, u ponoć  1. siječnja 2000. svijet je proslavio ulazak u novo tisućljeće, prilikom čega ni jedan avion nije pao s neba.

Poznati vidovnjak Nostradamus predvidio je prije 250 godina da će 'kralj terora' doći će s neba u 1999. godini. 1999.je prošla, a nostradamusovom 'kralju terora'ni traga ni glasa.

Kućanica Dorothy Martin tvrdila je kako je primila poruku od planeta Clarion u ranim 1950-ima u kojoj se najavljuje velika poplava koja će doći prije zore 21. prosinca 1954.godine.

Martin i njegova grupa sljedbenika bili su uvjereni da će doći 'leteći tanjur' koji će biti spas za 'prave' vjernike pred neizbježnim uništenjem Zemlje. Tako su neki napustili svoje poslove i ostavili supružnike. Kako za sada ne postoje dokazi o dolasku 'letećeg tanjura' možemo reći da ni oni nisu bili u pravu.

Na temelju primjera Martina i njegovih sljedbenika, proučavajući učinke takvih uvjerenja, socijalni psiholozi Leon Festinger, Henry Riecken, i Stanley Schachter došli su do poznate teorije o 'kognitivnoj disonanci'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene