Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opsežno istraživanje

Šokantne činjenice o mlijeku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U istraživanju u Švedskoj sudjelovalo je 61.400 žena i to u periodu od 1987. do 1990. te 45.300 muškaraca, a u kasnijem 20-godišnjem razdoblju promatrano je njihovo zdravstveno stanje.

Konzumiranje velikih količina mlijeka neće smanjiti opasnost od lomova kostiju, pokazala je najnovija studija objavljena u British Medical Journal.

Naime, mlijeko i mliječni proizvodi preporučuju se kao dobar izvor kalcija, osobito za žene kojima u kasnijem životnom periodu prijeti osteoporoza. No, istraživanje koje je provedeno u Švedskoj pokazalo je da će žene koje piju više od tri čaše mlijeka dnevno biti čak i više sklone lomovima kostiju od onih koje su ga konzumirale manje, piše BBC. Ipak, znanstvenici upozoravaju da je to samo pretpostavka, ali ne i dokaz da velike količine mlijeka dovode do fraktura kostiju. Značajan faktor rizika su i težina te uzimanje alkohola.

U istraživanju u Švedskoj sudjelovalo je 61.400 žena i to u periodu od 1987. do 1990. te 45.300 muškaraca, a u kasnijem 20-godišnjem razdoblju promatrano je njihovo zdravstveno stanje.
Pokazalo se da s žene koje su pile više od tri čaše mlijeka dnevno, odnosno 680 mililitara, imale podjednak broj lomova kostiju kao i one koje su ga pile manje. Također, među onima koje su ga više konzumirale bilo je i više smrtnih slučajeva.

Karl Michaelsson, vođa istraživačkog tima sa Sveučilišta u Uppsali, kazao je:

'Žene koje su pile tri ili više čaša mlijeka dnevno imale su dvostruko veći rizik od smrti nego one koje su ga uzimale manje, a isto je i sa frakturama kostiju.'

Kod muškaraca su rezultati bili slični.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

VIDEO Nevjerojatno: Evo što se dogodi miješanjem Coca-Cole i mlijeka

Međutim, suprotni rezultati istraživanja bili su kada je riječ o mliječnim proizvodima kao što je jogurt. Naime, osobe koje su ga konzumirale imale su manje lomova na kostima u promatranom periodu.

Michaelsson pojašnjava kako razlog tome treba tražiti u šećeru u mlijeku.
Zaključak je kako mlijeko i mliječni proizvodi i dalje ostaju najveći izvor kalcija, međutim, kao i s ostalim stvarima, treba ih konzumirati umjereno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene