Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Samo mjesec dana prije termina porođaja trudnica iz južne Kine pretučena je i izvučena iz svog doma te prisiljena na pobačaj.


Nesretna žena, nakon što je oteta pred bespomoćnim mužem, odvezena je u kliniku gdje je prisilno izvršen abortus. U Kini je na snazi zakon prema kojem, zbog prevelike napučenosti, svaka obitelj ima pravo na jedno dijete. Kako navodi portal Weird Asia News, mlada Kineskinja i njezin suprug već su roditelji jedne djevojčice i ovaj porod označio bi kršenje zakona.

Vezani članci Kinderbeti Lista djece koje čekaju posvojenje sve dulja, ali birokracija je neumoljiva: "Možete si misliti što djetetu znači čekanje od tri godine" Hod za slobodu u Sisku - 1 Dva hoda - za život i za slobodu: "Hodajte do birališta i zaustavimo ovo"

>> Kineskinju prisiljavaju na pobačaj trećeg djeteta

>> Liječnici osumnjičeni za ilegalne pobačaje

Sa svojih više od 1.3 bilijuna stanovnika Kina 'puca po šavovima' i pravila koja su na snazi zadnjih 30 godina su stroga i nepopustljiva, njihovo kršenje može dovesti do gubitka zaposlenja, visokih naknada pa čak i oduzimanja imovine. Unatoč tome, praksa da se trudnica na ovaj način odvuče iz svog doma ilegalna je. Ipak, policija i zakonodavstvo uporno ignoriraju ovakve situacije, a mediji se strogo cenzuriraju. Postoje tek ogorčeni pojedinci koji putem interneta i slanjem poruka protestiraju protiv ovakvih postupaka i njihovog zataškavanja u javnosti. Potporu u traženju kako bi se na ovaj način prestala kršiti ljudska prava pruža im i dio odvjetnika i socijalnih djelatnika.