Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obavezne i uniforme

'Kamp stresa' u J. Koreji: Uči se od zore, nema TV-a i interneta, sve se snima...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U jednom internatu u Seulu zabranjeni su razgovori između djevojaka i mladića, nema interneta, televizije, mobitela, a nadzorne kamere prate svaki pokret svih učenika.

Ova južnokorejska škola devet mjeseci pruža dom učenicima koji se pripremaju za prijamne ispite na nekima od njihovih najprestižnijih sveučilišta. Pravila u ovoj školi nevjerojatno su stroga, učenici se bude u zoru, a u vremenu rezerviranom za učenje ne smiju otići ni na WC.

Pročitajte i ovo Karla Trstenjak i Luka Juroš - 1 Više sati u predškoli Pročelnik Juroš o uvođenju male škole u metropoli: "Pozdravljamo, ali ovo trenutno nije izvedivo ni u Zagrebu, ni u Hrvatskoj" Ilustracija Škola pod opsadom Uhićena tinejdžerica: Nožem izbola tri osobe u srednjoj školi

Ispitna groznica svake je godine najstresnije razdoblje za južnokorejske maturante što mnoge dovede na rub očaja i nagna ih na samoubojstvo. Statistike pokazuju da više od 50 posto mladih sa suicidalnim porivima kao glavni razlog navodi stres zbog izuzetno visokih standarda akademske uspješnosti za upis na fakultet.

U školi Deung Yong Moon (u prijevodu 'put prema uspjehu') u predgrađu Seula trenutno se nalazi 500 učenika koji se već devet mjeseci pripremaju za upis na fakultet. Oni se svako jutro bude u 6:30, a izuzev pauzi za obroke i grupnih vježbi cijeli dan (do ponoći) je posvećen učenju. Nitko nema televizor, mobitel, internet, MP3 niti bilo što slično, a obavezne su i uniforme. Mladići nose plave trenirke, a djevojke crvene.

>> Škola uklanja vrata WC-a kako bi učenicima onemogućila seks

Mladići i djevojke, iako zajedno sjede u predavaonicama, ne smiju se družiti izvan njih, čak ni razgovarati jedno s drugima. 'Stvarno osjećam kao da se gušim ovdje', rekao je 20-godišnji Cho Hwan koji već drugi put priprema za prijamni ispit na Fakultetu računalnih znanosti. Kako bi uprava škole bila sigurna da učenici ne trate vrijeme, nadzire ih 80 kamera kako bi se u svakom trenutku znalo tko što radi.

Svrha ove škole je, kaže njen ravnatelj, naučiti mlade ljude disciplini i kontroli baš kao u vojnim kampovima. Inače, vojska ovim učenicima stoji na raspolaganju kada dođe dan ispita. Tada učenike prate u institucije u kojima će polagati prijamni.

Ove godine ispiti se održavaju 8. studenog, a na njih se ukupno prijavilo 140.000 mladih Južnokorejaca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene