Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ALTPRO – 26 godina iskustva

Kako od malog start-upa postati globalno prepoznata tvrtka

ALTPRO – 26 godina iskustva - 1
ALTPRO – 26 godina iskustva - 1 Foto: PR
Tvrtka ALTPRO počela je s radom 1994. godine i već se 26 godina bavi razvojem i proizvodnjom signalno-sigurnosne opreme za željeznička vozila i infrastrukturu. No, svaki početak je težak i pun izazova. Kako su od malog start-upa iz Tehnološkog parka postali globalno prepoznata tvrtka sa 180 zaposlenika, saznali smo od Zvonimira Viduke, direktora i osnivača tvrtke ALTPRO.

„Sve je počelo s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) koja nam je dodijelila sredstva u jednom od svojih prvih programa provjere inovativnog koncepta (PoC). Uspjeli smo napraviti prototipove koje smo onda ispitivali i dali ime 'M senzor'. Bez tog PoC-a ne bi bilo 'M senzora', a niti potencijalno našeg najmasovnijeg proizvoda u budućnosti“ govori Viduka te nastavlja kako je njihova najveća snaga upravo orijentiranje na poseban segment poslovanja i briljiranje u njemu.

ALTPRO – 26 godina iskustva - 1 ALTPRO – 26 godina iskustva - 2 (Foto: PR)

Tvrtka ALTPRO svojim je uspješnim poslovanjem dokazala je kako se može ravnopravno natjecati s puno većim tvrtkama iz razvijenih industrijskih zemalja. O uspjehu zagrebačke tvrtke govori i podatak kako je Europska komisija uvrstila ALTPRO na listu 22 ključne tehnološke kompanije koje diktiraju razvoj željeznica na globalnoj razini. Njihova udarna tržišta zadnjih godina su zemlje Jugoistočne Azije, Indonezija, Indija i Kina, u kojoj su za vrijeme korona krize instalirali opremu za prvu tramvajsku liniju te liniju monorail vlakova.

ALTPRO – 26 godina iskustva - 1 ALTPRO – 26 godina iskustva - 3 (Foto: PR)

„Prvih 15 godina razvoj smo financirali vlastitim sredstvima, ali tek smo zahvaljujući sredstvima iz programa HAMAG-BICRO ubrzali razvojne projekte. Agencija nas je pratila i s drugim poticajima, kao i u obje investicije za povećanje proizvodnih i razvojnih kapaciteta. Zadnjih godina surađujemo preko EU projekata u kojima je HAMAG-BICRO provedbeno tijelo, a nadamo se da ćemo uskoro potpisati i novi ugovor preko natječaja IRI 2 za razvoj kompleksnog proizvoda koji bi u trenutku izlaska bio najnapredniji proizvod na tržištu.“

Pročitajte i ovo Adria Yachting - 1 BUDUĆNOST TURISTIČKOG SEKTORA Nautički turizam postat će presudan za hrvatski turizam

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene