Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Savjeti stručnjaka

Kako do prosperiteta i bogatstva s malom plaćom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako možda niste među onima koji će naslijediti veliko bogatsvo ili koji primaju ogromnu plaću, postoje trikovi zbog kojih bi mogli živjeti bolje.

Ako niste među onima koji će naslijediti ogromno nasljedstvo ili koji primaju visoku plaću, postoji nekoliko sitnica, odnosno navika koje biste mogli usvojiti kako ne bi živjeli u stalnom financijskom stresu. Koje su to jednostavne promjene koje vam mogu pomoći na putu prema prosperitetu? Njih su za Business Insider nabrojala dva financijska planera.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izbori su sve bliže Političke stranke objavile financije: Nekima je baš dobro išlo Ilustracija Financijska pismenost Nudi vam se 1000 eura: Hoćete li ih uzeti odmah ili za godinu dana?

Većina ljudi kada sjedne plaća potroši nešto novca, plati račune i onda vidi može li nešto 'ostaviti sa strane'. Pokušajte prvo odvojiti novac za nekakve ciljeve, zatim platiti račune i onda razmislite što ćete s novcem koji vam je ostao.

FOTO Ostavila posao u financijama zbog OVOG

Dalje, postavite neke ciljeve koji će vas motivirati. To može biti štednja za hitne slučajeve, izlet ili školarinu.

Osmislite vlastita financijska pravila, naprimjer postaviti maksimalni iznos koji smijete potrošiti na nešto što vam nije neophodno za život i nemojte ga prekoračiti.

Živite kako 'tajni bogataši'. Naime, mnogi milijunaši žive skromnije nego se misli i ne truše suludo svoj novac, nego onoliko koliko im je potrebno. Slijedite njihov primjer.

Iako vam se, ako ste u dvadesetima ili tridesetima, odlazak u mirovinu čini dalekim, spremanje novaca za to trebao bi vam biti jedan od prioriteta. Iako se to čini nemogućim pored silnih obaveza, pokušajte izdvojiti barem mali dio jer što kasnije počnete štedjeti više ćete trebati izdvajati.

Detaljno pratite svoje prihode i rashode. Znanje je prvi korak prema trajnim promjenama.

O ovome se NAJČEŠĆE LAŽE partnerima i djeci

Riješite se duga. Njega valjda svatko ima u nekom trenutku života, ali ako je vaš dug posebno loš, poput onog na kreditnoj kartici za koji plaćate visoke kamate, njegovo rješavanje vam treba postati prioritet.

Pokušajte povećati zaradu. Osim dobitka na lutriji, još je nekoliko realnijih načina za to poput pronalaska honorarnog posla. Ako možete, povremeno radite nešto što volite kako bi zarađivali više.

Ako imate mogućnost, razmislite o kontaktiranju stručnjaka koji bi vam mogao pomoći da posložite situaciju. Iako možda radite sve što možete da usvojite pametne novčane navike, kvalificirani financijski planer mogao bi vam pomoći da vidite širu sliku i da 'ostanete na stazi'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene