Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako se brže oporaviti od operacije, bolje koncentrirati, povećati snagu i izdržljivost? Slušajte glazbu!


Američko istraživanje pokazalo je da su pacijenti, koji su nakon operacije slušali glazbu, imali manji tlak je je potreba za lijekovima bila manja nego kod onih koji su se oporavljali u tišini. Osim u oporavku pacijenata glazba pomaže i kirurzima. Oni vejruju da bolje operiraju ako im u pozadini sviraju omiljene pjesme. To su potvrdili i znanstvenici koji kažu da glazba daje- supermoći!

Vezani članci Kina (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Velike promjene na svjetskom poretku: Kina uskoro postaje najveća svjetska ekonomija? Europski parlament Riješena mađarsko-poljska blokada europskog proračunskog paketa: "Sada možemo krenuti s oporavkom naših gospodarstava"

>> Dokazano je, glazba je droga!

Osim na zdravlje glazba pozitivno utječe i na koncentraciju. Liječnici čak preporučuju roditeljima da potiču djecu odmalena na sviranje nekog instrumenta i da slušaju glazbu, piše Blic. Prema njima, ljubitelji glazbe u bučnoj prostorji mogu isključiti pozadinske zvukove i bolje se koncentrirati na razgovor. Prema tome, djeci to može pomoći da se tijekom žamora ili neke buke u učionici koncentriraju na ono što im govor učitelj.

Brojne studije su pokazale da će ljudi kupiti skuplje vino ako u pozadini svira klasična glazba, jer se tada osjećaju bogatije. To znači da glazba utječe i na vaše potrošačke i prehrambene navike. Glazba mijenja percepciju vremena, uz nju se čini da vrijeme brže prolazi. No, ako vam glazba svira dok radite neki posao na koji se morate koncentrirati učinit će vam se da vrijeme prolazi sporije.

Glazba svoje moći ima i kod vježbanja. Osim što ga čini zabavnijim, uz glazbu se postižu bolji rezultati.