Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Fantomska zvonjava'

Čujete da zvoni mobitel, ali on ne zvoni?! Imate poremećaj koji se zove...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milijuni ljudi u Njemačkoj barem su jednom imali lažni osjećaj da im zvoni mobitel, a stručnjaci još nisu našli uzrok toj pojavi "fantomskih poziva", objavili su njemački mediji.

U ovoj situaciji zacjelo će se pronaći mnogi od vas. Nemojte misliti da ste vi jedini kome se ovo događa. Ovaj fenomen se još naziva sindrom fantomske vibracije i vibranksioznost (eng. vibranxiety).

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

Svaki treći Nijemac barem je jednom imao osjećaj da mu zvoni mobitel, iako ga nitko nije zvao, pokazuju rezultati reprezentativne ankete koju prenosi njemačka televizijska postaja N-TV. To znači da oko 25 milijuna Nijemaca reagira na 'fantomske pozive', da čuju zvonjavu ili osjećaju vibriranje mobitela, koji se događaju samo u njihovoj glavi.

>> VIDEO Evo kako to izgleda kada vi jedini nemate mobitel...

Prema istraživanju, pojava je češća kod muškaraca (42 posto) nego kod žena (36 posto), te kod onih ispod 30 godina (50 posto) nego kod starijih (20 posto). Zanimljivo je i da se 'fantomska zvonjava' češće čuje u zapadnom nego u istočnom dijelu zemlje.

Ova pojava je zaintrigirala znanstvenike koji pokušavaju dokučiti zašto se to događa, međutim, još uvijek su bez odgovora. Neki pretpostavljaju da je riječ o navikama ili očekivanjima koje utječu na ponašanje, a u ovom slučaju to bi mogao biti strah da se ne propusti neki važan poziv ili poruka.

Mnogi znastvenici se slažu kako se fantomska zvonjava događa iz razloga što mozak ponekad pogrešno interpretira osjetilne signale i to zbog apriorne hipoteze da će osjećaj vibracije u blizini mjesta gdje držite mobilni telefon dolaziti upravo iz mobilnog telefona. (Hina)

 

Jeste li ikad čuli zvonjavu svog mobitela, a da on zapravo ne zvoni?

  • DA
  • NE

Ukupno glasova:

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene