Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U studiji rađenoj o veteranima Zaljevskog rata, utvrđeno je kako su poremećeni obrasci spavanja povezani s manjim volumenom mozga, što znači da djelotvorno liječenje nesanice može poboljšati neke kognitivne funkcije.


'Ljudi podcjenjuju važnost sna', izjavila je znanstvenica Linda L. Chao za Reuters. 'Toliko im se stvari čini važnijima za učiniti navečer od nekoliko dodatnih sati sna. No, znanstvena studija preporučuje kako treba više pažnje posvetiti snu', tvrdi Chao, znanstvenica sa Sveučilišta Kalifornija iz San Francisca, koja je objavila studiju u časopisu 'San', nakon suradnje sa znanstvenicima s Odjela za veterane.

Dok su protekla istraživanja o važnosti sna bila vezana s promjenama na mozgu, znanstvenici u ovom istraživanju proučavaju konkretne promjene koje se događaju u sivoj tvari mozga odnosno u prednjem, čeonom režnju, objasnioje psihijatar John Winkelman, stručnjak za san zaposlen u bolnici Massachusetts General Hospital u Bostonu.

Otkriveno što MOZAK RADI tijekom sna

'Podaci pokazuju da se nesanica, kao i razna psihijatrijska oboljenja, reflektiraju na manji volumen mozga što ima smisla s obzirom da su san i raspoloženje zapravo funkcije mozga', rekao je za Reuters.

Čeoni režanj mozga jedan je od najvažnijih djelova ljudskog tijela koji je zadužen za funkcioniranje organizma. Središte je osobnosti i planiranja budućnosti.

U ovoj studiji korištena je magnetska rezonanca kojom su se skenirali mozgovi 144 veterana Zaljevskog rata. Utvrđeno je kako veterani s problemima spavanja imaju manje sive tvari u čeonom režnju mozga od onih drugih koji nemaju problem sa spavanjem.

Vezani članci Slika nije dostupna Nikad ne biste rekli da je to moguće dok spavamo Slika nije dostupna Četiri godine je snimala supruga kako hrče, nesnosan zvuk postao nova verzija Despacita

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook