Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Formira osnove

Je li ovaj urbani mit napokon razriješen?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Urbanim mitom koji godinama formira osnove higijene pozabavili su se i znanstvenici.

Urbani mit godinama formira osnove higijene hrane. No, je li stvarno u redu pojesti nešto s poda ako ste to pokupili u roku pet sekundi?

Pročitajte i ovo Spašavanje Jezerski vrh - 4 Kobno planinarenje Detalji stravične nesreće u Albaniji: Poginula hrvatska znanstvenica, 10 sati trajala je akcija spašavanja preostalih planinara Red za pučku kuhinju Pomoć najpotrebnijima Dugački red ispred pučke kuhinje: "To je slika našeg svijeta"

Ukratko - kockate se i definitivni odgovor ne postoji. Ono što je važnije je čistoća površine. A iznenadit bi vas mogla činjenica da je manja vjerojatnost da se bakterije prenesu putem tepiha nego glatke površine.

Jedno od prvih istraživanja koje je provedeno 2007. godine na sveučilištu Illinois otkrilo je da se bakterije mogu prenijeti na hranu u roku pet sekundi ako je površina dovoljno prljava.

Kad dođete kući čeka vas 9000 vrsta mikroba

A što je to dovoljno prljavo?

Ako na površini imate milijune ili više stanica, dovoljno je 0,1 posto da se razbolite. Potrebno vam je samo desetak stanica Echerichie coli da se osjećate loše. Tepisi su jedno od najboljih mjesta za ispustiti hranu. Kada se 'zarazi' salmonelom manje od jedan posto bakterija se prenese. No, kada je hrana bila u kontaktu s pločicama ili drvom prenijelo se 48 do 70 posto bakterija.

U prosjeku, kontakt od tri do 30 sekundi bio je dovoljan za pokupiti bakterije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene